Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: За Београд је кључно питање несталих, али Приштина одбија сваку сарадњу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: За Београд је кључно питање несталих, али Приштина одбија сваку сарадњу

07. јун 2021.

Уместо да уочи наставка дијалога у Бриселу, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Kурти покаже минимум спремности за решавање отворених питања од заједничког интереса, он наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда.

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

За Београд је од кључне важности да се реши питање несталих и то питање нећемо третирати кроз дневно политичку призму. Од тог питања не бежимо и на том питању инсистирамо приликом сваког разговора у Бриселу.

Више пута смо недвосмислено истицали да смо спремни да отворимо све архиве и да претражимо све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца. Истовремено, очекујемо и конкретну сарадњу Приштине по том питању.

Нажалост, Приштина доследно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВK или да нашим стручним тимовима дозволи да претраже локације на Kосову и Метохији, за које поседујемо веома јасне индиције да скривају тела Срба несталих током сукоба.

Београд је до сада предузео више значајних корака када је претрага потенцијалних локација у питању. Једна од таквих су и недавна ископавања на локалитету Kижевак. Нажалост, са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност да се то исто учини.

Жао ми је што приштинска страна одбија и сваку могућност сарадње по овом питању и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом. Ми се на такав начин нећемо односити ни према једној жртви, без обзира на етничку припадност.

Питање несталих није, нити сме бити тема за дневно политичке обрачуне или надгорњавања. Потрага за несталима је наша обавеза према прошлости, али и према будућности, нашој деци, миру, компормису и напретку.