Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са амбасадором Кипра о чврстом пријатељству две земље и о стању у јужној српској покрајини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са амбасадором Кипра о чврстом пријатељству две земље и о стању у јужној српској покрајини

10. јун 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кипар у Републици Србији Димитриосом Теoфилактуом, кога је информисао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и процесу наставка дијалога Београда и Приштине.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника упознао са тешким положајем српског народа у нашој јужној покрајини, изразивши посебну забриност због све чешћих напада на Србе, православне црке и манастире и настојања Приштине да насилно присвоји српску културну и верску баштину на Косову и Метохији. Петковић је нагласио да је наш став по том питању јасан и јединствен и да се питање српске културне баштине на КиМ може решавати само преко Београда и Српске православне цркве.

Однос према српској културној баштини, према нашим светињама, запаљива, антисрпска реторика приштинских политичара и претеће поруке да једино исходиште дијалога Београда и Приштине мора бити такозвано међусобно признање, јасан су показатељ да Приштину дијалог и проналажење заједничких, компромисних решења, заправо уопште не интересује, констатовао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Без обзира на опструкцију и незаинтересованост Приштине, Београд остаје доследно опредељен да сва отворена питања решава разговором, али уз инсистирање на имплементацији свих до сада постигнутих споразума, како би дијалог могао бити настављен у правом смеру, истакао је Петковић.

На крају разговора, Петковић је захвалио на доследној подршци коју Република Кипар пружа политици Србије по питању Косова и Метохије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље.