Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: У Брисел идемо да бранимо позицију Београда
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: У Брисел идемо да бранимо позицију Београда

14. јун 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ужасно тешка ситуација пред сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, а да је циљ такве атмосфере, коју генерише Приштина, да се поткопа дијалог и изврши додатни притисак на Београд и председника Србије Александра Вучића.

Петар Петковић

Фото: РТС

Петковић је, гостујући на РТС, рекао да делегација Београда данас путује у Брисел и истакао да ће се борити снажно и храбро, инсистирати на формирању СЗО и на бољим односима, како би била превазиђена ова ужасна атмосфера и српски народ на КиМ био безбедан и како бисмо се окренули будућности.

Петковић је истакао да Курти има велику подршку западних сила и да нико на западу не реагује на његове уцене, претње и провокације, јер је тзв. Косово чедо западних сила и указао да зато морамо да водимо рачуна.

Петковић је истакао да ће Београд бранити своју позицију и подсетио да је и председник Вучих рекао да ћемо се борити храбро и истрајно, али и да ћемо водити рачуна и о будућности нас и наше деце.

Директор Канцеларије је указао на непримерено реаговање и понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је на недавном састанку у Тирани "бацио под ноге" регионалну сарадњу и иницијативу коју је покренуо Вучић, а која је једна од најбољих инциијатива у последњих 30-40 година - да на простору западног Балкана кренемо са економским повезивањем, јер је то начин како да превазиђемо проблеме.

Петкових је указао да је Курти одбацио декларацију која је била договорена, јер тражи да у њој пише "Република Косово" и истакао да је то неприхватљиво.

"Не може да нас регионални формат, нити било који други формат, натера да признамо тзв. Косово", нагласио је Петковић.

Он је навео да је после литургије у Цркви Светог Спаса у Приштини на Спасовдан кренула бујица напада и изјава албанских политичара и након тога је црква оскрнављена графитима мржње и увредама.

Петковић је указао да је, док су млади Албанци исписивали графите на цркви, албански полицајац то немо посматрао.

Поставио је питање да ли они који су уништавали српске цркве и манастире и који сада немо посматрају скнављење могу да буду заштитници српских цркава и манастира како то жели да представи Курти када пише УНЕСКУ и шефовима држава и влада.

Петковић је оценио да је независност тзв. Косова нешто што је неопоходно за Запад јер без тога Запад не може да заокружи свој геополитцицки наум и зато је велики притисак на Србију и Вучића по питању КиМ.

"Ми морамо да се боримо, али и да водимо рачуна о реалности и да заштитимо српски народ на КиМ", истакао је Петкових.

Он је навео да је од почетка године на КиМ забележено више од 60 инцидената.

Нагласио је да морамо да разговарамо и да идемо у Брисел, јер је то једино место где можемо да разговарамо, јер је разговор увек бољи од инцидената.

"Морамо да водимо рачуна о будућности и стабилности, јер је, да бисмо могли да наставимо са привлачењем страних инвестиција, потребна стабилност", рекао је Петковић.