Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Београд истакао посвећеност наставку дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Београд истакао посвећеност наставку дијалога

15. јун 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је српска делегација коју предводи председник Александар Вучић још једном данас истакла посвећеност наставку дијалога Београда и Приштине и спремност да се иде ка тражењу компромисног решења.

Петар Петковић

Фото: РТ Пинк

Петковић је за ТВ Пинк у Бриселу, а након билатералног састанка српске делегације са представницима ЕУ - Жозепом Борелом и Мирославом Лајчаком, казао да је Борељ разумео посвећеност Београда дијалогу и да је рекао да ће и о детаљима трилатералног састанка известити и америчког председника Џо Бајдена.

Према његовим речима, председник Вучић је на то указао да је суштина и да нас највише интересује да ли ће бити помака у самом дијалогу.

"То је за нас кључно и зато смо у Бриселу", казао је Петковић и додао да би требало да се на данашњим састанцима разговара и о питању несталих, енергетици и о великим темама које оптерећују односе Београда и Приштине.

Петковић каже да блиска сарадња ЕУ са САД по питању Косова и Метохије додатано отежава позицију Београда, али да ће се наша делегација борити.

На питање да ли очекује опструкције Приштине, Петковић је рекао да се претходних дана видело како су се понашали и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и други албански политичари, да је било инцидената и провокација, те да је јасно да Курти не жели да на прави начин да приступи дијалогу.

"Али, ми увек дајемо шансу дијалогу, јер разговор нема алтернативе. Сваки пут је боље да разговарамо у Бриселу, јер колико год да су тешки разговори, боље да их имамо за бриселским столом, него да имамо инциденте", рекао је Петковић.