Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Одсуство одговорности и реалности са приштинске стране на састанку
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Одсуство одговорности и реалности са приштинске стране на састанку

15. јун 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након нове рунде разговора у Бриселу, да је договорено да се дијалог настави до краја јула, али и констатовао да оваквом састанку није присуствовао, због, како каже, одсуства одговорности и реалности са приштинске стране.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Договорено је да се до краја јула настави дијалог и надам се да је то једна важна ствар, која би могла да гарантује очување мира и стабилности, а све друго би било излишно коментарисати", рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да приштинска делегација не жели да испуни уговоре који су Албанци потписали и не жели да разговара о Заједници српских општина.

"Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим цврквама. Био сам веома благ, јер нисам жлео да укажем на друге ствари, због потпуног одустсва реалног одговора", рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредним данима разговарати са Србима са КиМ, јер је, каже, веома уплашен, видевши са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

"Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постојии ништа важније за нас од обезбеђивања сигуирности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног", рекао је Вучић.

Београд неће да прекине дијалог, Приштина да испуни обавезе

Преседник Србије Алекандар Вучић рекао је данас да Београд не жели и није спреман да прекине дијалог, али да Приштина има велике обавезе које треба да имплементира и на које су их подсетила оба европска представника.

Он је то рекао дговарајући на енглеском језику на питање новинарке да ли ће Србија одустати од дијалога, уз ироничну констатацију да је током данашњег састанка у Бриселу, од приштинске стране могао да чује да је Исус рођен 14. фебруара, када су на Ким одржани избори.

"Имамо дијалог и веома важне преговоре. Имамо тежак посао, улажемо велике напоре. Потписани документи морају да се признају, имплементирају, али то мора да се уради на одговарајући начин, а тек након тога молжемо да причамо и о другим стварима", рекао је Вучић.

Када је реч о горућем питању несталих особа, ми смо прихватили да разматрамо питање несталих и понудили смо апсолутно све, по принципу "добре вере" са наше стране и рекли да где год ви мислите да можете да нађете нестале, ићи ћемо заједно да вршимо ископавамња на тим местима, како би помогли продицама несталих.

"Они нису желели да привчају о томе, већ су желели да причају о Вељку Одаловићу и ни о чему другом", рекао је Вучић.

Ми о несталима, Приштина не да, кажу: Одаловић је Гебелс

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, после нове рунде дијалога Београда и Приштине, да је у разговору било речи о несталим особама, али и да је по том питању изостао конструктиван приступ приштинских представника.

"Разговарали смо о несталим особама. Ја сам причао о приницпима, томе колико је важно да откријемо место где је сахрањен сваки Албанац, Србин, Албанка, Српкиња... што је наишло на разумевање у потпуности и Жозепа Борела и Мирослава Лајчака", пренео је Вучић новинарима.

Додао је да је представницима Приштине рекао да ће Београд увек, када они изразе смуњу, то место које су означили да отвори и покаже јавности.

"Ја сам тражио на девет локација да се нама дозволи да ископамо, јер имамо сумње да се тамо налазе убијени Срби. Две локације у Клини, једну у општини Исток, једна је Лапушник, Дојнице, Кошаре, једна је код Ђаковице, и код Суве реке. А они су рекли да не може, јер је на челу Комисије за нестале Вељко Одаловић, а он је Геринг и Гебелс... Ја сам рекао да више он личи на Гебелса него Одаловић...", пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да није видео рационалан приступ код приштинске стране, али ће Београд, истиче, наставити да се понаша рационално.