Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Приштинска страна дошла с намером да дијалога нема
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Приштинска страна дошла с намером да дијалога нема

16. јун 2021. Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са извеношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор““, објаснио је он.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања“, рекао је он.

Куртијеви предлози покушаји да се издејствује независност

Председник Србије указао је данас на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу и у том смислу обавестио грађане наше земље о ономе што су представници тражили од београдске делегације.

Вучић каже да су четири питања поставили, а да је прво било да траже признање Косова од Србије.

"Понављао је - када, када, када, када и на то је добио само једном чцврст и јасан одговор - никада", казао је Вучић и навео да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти мислио да Србија мора да прихвати оно што они кажу и то посебно јер се 10 пута позивао на америчког председника Џо Бајдена који је то у писму написао.

Вучић истиче да је казао да је Србија независна земља и да има другачија став према Косову у односу на САД и да тај став не мења по питању јужне српске покрајине.

"Тада је Куртијева реакција била још жешћа и говорили су како се ми наоружавамо због њих, што нисам имао потребе чак ни да демантујем, иако је бесмислено то што прича", казао је председник.

Каже, рекао је да Србија има права да се наоружава, ојачава и да штити и одвраћа евентуалног непријатеља.

"Рекли су и да купујемо од Руса и хоћете са њима да нападате, ја сам рекао да овога пута купујемо од Француза, па нешто и од Шпанаца и нису знали шта да кажу, не знају шта ће са собом", казао је председник.

Вучић каже да се на тај начин дошло и до другог питања, а то је предлог декларације о миру, коју могу само да направе суверене и независне државе.

"На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, а да прогурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали", казао је.

Председник каже и да су испоручили захтев да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не да иду под споразумом који имамо где је Косово са звездицом.

"Опет иста прича, на мала врата да покушају да издејствују независност", каже председник.

Као невероватно оцењујетои то што су одбијали константно да испуне оно сто је већ договорено и формирање Заједнице српских општина.

Курти је то одбијао и говорио о 14. фебруару, односно о изборима када је Курти победио на изборима.

"Не постоји важнији датум од тог фебруара јер од када је он победио на изборио, све претходне њихове владе су биле нелегитимне и непостојеће и он неће да прихвати то, већ ће да види шта ће да ради у будућности", наводи председник.

Додаје да је тада Курти изашао са предлогом на који су се сви насмејали, а то је да и на Косову буде формиран национални савет за Србе по узору на националне савете у Србији.

"Ту ништа не можете да урадите, сем да се насмејете. Али, то говори о немогућој атмосфери у којој се види да неко не жели дијалог", закључио је Вучић.

Додаје да не сматра да је недостатак разговора добар за нас јер се плаши да таква врста неодговорности и неозбиљности може да доведе до ескалације сукоба на Косову и Метохији.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине!?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на КиМ и ископавање локација која желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вести, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

'Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине", поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу.

Каже да је су на од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на КиМ од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја Ђаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је казао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ђаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петрковић.

Председник је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поврење Срба и Албанаца.

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштина већ да се смени Вељко Одаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реговао преооштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

"Просто сам био изненађен да неко може да користи такав речник и да се тако односи према једној сувереној и независној земље, што све Косово није", додао је Вучић.