Насловна » Актуелно » Вести » Двадесет три године од отмице белaћеваћких рудара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Двадесет три године од отмице белaћеваћких рудара

22. јун 2021.

Данас се навршавају двадесет три године од отмице српских рудара, које су албански терористи присилно одвели из фабричког круга угљенокопа „Бeлаћевац“ Термоелектране "Обилић" на Косову и Метохији.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На данашњи дан, пре двадесет и три године у раним јутарњим сатима отети су: Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић и они никада нису пронађени, а њихове породице и даље вапе за истином. Само месец дана раније, 14. маја 1998. године, киднапован је Жарко Спасић, возач у руднику „Белаћевац".

Отмица белаћеваћких рудара означила је почетак масовног страдања српског цивилног становништва на Косову и Метохији. Виновници овог злочина нису пронађени и приведени правди, a нико од представника међународних организација и привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговоре о судбини српских рудара и многих других наших страдалих сународника.

Уместо истине о несталима ми се данас на Косову и Метохији суочавамо са појачаним притисцима и све учесталијим нападима на српско становништво, повратнике, ходочаснике, свештенике и са систематским спречавањем откривања масовних гробница са српским жртвама злочина албанских екстремиста.

Београд ће наставити да поштује међународно право и правду и да трага за компромисима у решавању косовско-метохијског питања, али и да се са болом и пијететом сећа својих страдалих сународника.

Чувањем сећања и расветљавањем злочина и судбине несталих лица, отвара се пут процесу помирења у региону.