Насловна » Актуелно » Вести » Петковић упознао Боцан-Харченка са последњом рундом дијалога Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић упознао Боцан-Харченка са последњом рундом дијалога Београда и Приштине

20. јул 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком, кога је упознао са последњом рундом дијалога Београда и Приштине, одржаном јуче у Бриселу и са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да је Приштина јуче у Бриселу показала крајњу неодговорност, одбивши да се сагласи са кључне две тачке нацрта ЕУ, које се односе на интензивирање напора за проналажење преосталих несталих лица као и уздржавање од једностраних радњи које би водиле ка дестабилизацији ситуације на терену. Сви напори Аљбина Куртија водили су ка опструкцији разговора и били су усмерени на провоцирање српске стране да прекине преговоре, али је Београд и овога пута показао одговорност и опредељеност за дијлаог и договор, констатовао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да смо после јучерашњег састанка забринутији за ситуацији на територији КиМ и како да сачувамо мир и стабилност. Петковић је истакао да се проблеми са којима се српски народ у покрајини суочава, свакодневно умножавају, подсетивши на недавни напад на тринаестогодишњег дечака Николу Перића и на шездесетседмогодишњег Ранка Бацића, који је дошао на Косово и Метохију да прикупи потребна документа за повратак, као и на недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња, повратница у Ђаковицу. Листу, са осамдесет инцидената, начињених од почетка ове године и усмерених ка српском становништву у покрајини, председник Вучић је предао предаставницима ЕУ, рекао је Петковић.

Више је него очигледно да Приштина не жели да решава суштинске проблеме, подвукао је директор Канцеларије за КиМ.

Београд ће, према Петковићевим речима, остати доследно опредељен за наставак дијалога, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица, при чему је неопходно да Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског споразума, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина и да инсистира на наводном геноциду, већ да се коначно заложи за озбиљно решавање отворених питања и проналажање трајног, компромисног решења.

Петковић је, уз захвалност руском амбасадору на досадашњој подршци његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, истакао да Србија, борећи се за своје државне и националне интересе, остаје доследан пријатељ Русије и рачуна на пријатељство и помоћ званичне Москве у тој борби.