Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Дијалог водимо због трајног мира и стабилности
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Дијалог водимо због трајног мира и стабилности

26. јул 2021. Извор: АЛО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да Приштина и међународна заједница покушавају да представе такозвано Косово као некакву оазу толеранције, али да их реалност на терену свакодневно демантује.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је положај српске заједнице на Космету представио кроз пример српске повратнице Драгице Гашић из Ђаковице.

- Драгица је најсликовитији пример како данас изгледа судбина повратника на КиМ. И свако ко се пита зашто је данас, две деценије касније, стопа повратка мања него у Руанди и износи мање од два одсто, нека проба да посети Драгицу Гашић, прошета с њом Ђаковицом, покуша да с њом купи хлеб у локалној пекари или да јој замени врата.

Да ли кроз случај Драгице Гашић можемо посматрати сва расељена лица са Космета?

- За Србе је нажалост Ђаковица забрањен град, мада је слична ситуација и на другим местима где искључиво живе Албанци. Пред примером Драгице Гашић падају све маске Приштине јер је ова храбра жена разобличила како заиста изгледа живот Срба јужно од Ибра.

Али Приштина оптужује Београд да је злоупотребио и Драгицу Гашић и малог Николу Перића из Гојбуље...

- То је врхунац лицемерја. Па не би Драгица ни била тема медија да јој нису претили клањем, пленили врата и забрањивали јој да купи кору хлеба. Нека се Приштина запита зашто Драгица није пример успешног повратка расељених, него је мученица којој сада желе да одузму и стан. Па није ни мали Никола Перић из Гојбуље сам себи нанео повреде. Њега управо злоупотребљавају они који склањају очи пред модрицама и страхом тог српског дечака који је нападнут само зато што је Србин и носи крстић око врата. Зато, уместо замене теза, нека погледају истини у очи.

На Космету је током ове године забележено близу 90 напада на Србе и њихову имовину, као и на светиње СПЦ. Како оцењујете безбедносну ситуацију у српским срединама?

- За нас ниједан инцидент није ни мали ни безначајан и нећемо прећутати ниједан који се догодио. Чињеница да за првих седам месеци ове године имамо инцидената колико и за целу прошлу годину, показује да је безбедносна ситуација умногоме погоршана. То је последица неодговорне и запаљиве реторике Приштине која иде наруку екстремистима и соколи их, али и одсуства конструктивног дијалога. Због тога ми вагамо и меримо сваку своју реч, сваки свој поступак, свесни да је мала варница потребна да направи велики безбедносни проблем на КиМ. А питање безбедности се по правилу прелама преко леђа нашег народа. Док год је председник Александар Вучић на челу Србије, нека свима буде јасно да никакве потенцијално нове „Олује“ и погроме нећемо допустити.

Како реагују представници међународне јавности и ЕУ на ове инциденте?

- Верујте, и Жозеп Борељ је био затечен када му је председник Вучић дао списак етнички мотивисаних напада, са сликама које то документују. Нажалост, Приштина покушава да минимизира и негира српска страдања на сваком кораку, за њих српске жртве не постоје. Док год имају такав приступ, нема истинског помирења и грађења заједничке будућности. Ако је већ то манир Приштине, међународна заједница не сме да окреће главу од српских страдања и проблема на терену јер они имају мисију и одговорност да осигурају мир и безбедност на простору КиМ, а не само да се „изненађују и шокирају“ инцидентима који се дешавају.

И српска и албанска страна наводе да се зна ко стоји иза масакра у Старом Грацку, много је нерасветљених злочина над Србима на Космету.

- Време је да се Приштина суочи са својим злочинима и да кривци одговарају за почињене злочине. У једно можете да будете сигурни - Србија никада неће одустати од права и правде за Србе јер ратни злочини никад не застаревају. Зашто би суза Новичине мајке, која је изгубила сина на том пољу смрти код Старог Грацка, била мање вредна од сузе неке друге мајке? Зашто би суза српске мајке била мање тешка од сузе неке албанске мајке. Расветљавање злочина и кажњавање одговорних је цивилизацијска тековина и наш дуг према прошлим и будућим генерацијама. Због тога смо и у Бриселу инсистирали да се расветле судбине несталих.

Да ли имате утисак да Аљбин Курти минирањем преговора у Бриселу жели да „натера“ Београд да одустане од дијалога?

- Београд нико не може да натера да одустане од дијалога, јер ми не водимо дијалог ради дијалога, већ да бисмо осигурали трајни мир и безбедност на простору КиМ. Много пута до сада смо могли да напустимо преговоре, али би то било лако, можда би донело и неки аплауз у домаћој јавности, али би тако нешто било и врхунац неодговорности. Може Аљбин Курти да покушава да провоцира, он с друге стране има снажног преговарача Александра Вучића коме су општи интереси изнад свега. Зато Куртију никакви политикантски игрокази неће проћи и што пре то схвати, то боље по њега.

Вучић најбоље познаје ситуацију на КиМ

Како оцењујете сарадњу с председником Александром Вучићем?

- Председниково поверење и указана шанса за мене су највећи подстрек. Ту сам да служим својој држави и свом народу. Много сам научио од председника Вучића, његове процене и поруке увек се у перспективи покажу као визионарске. Без подршке, борбе и разумевања председника Вучића за проблеме нашег народа на КиМ, верујте, ништа не би било могуће.

Ердоган је најавио да ће помоћи Приштини да обезбеди признања од још неких држава, упркос томе што је на снази договор о једногодишњем престанку лобирања. Како ће Србија одговорити?

- Ниједна озбиљна држава не открива своју стратегију и след корака, тако да будите уверени да ће званични Београд и те како умети да одговори на такву ситуацију и неће бити неми посматрач. Као што смо до сада успели да спречимо чланство такозваног Косова у бројним међународним организацијама, тако имамо спреман одговор и на кампању лобирања за признања.

Црна Гора и Приштина усвојиле су резолуције о геноциду. Да ли сматрате да се злоупотребљава термин геноцид у политичке и друге сврхе?

- Не постоји народ који је више страдао на тлу Европе од Срба и који је истовремено више оптуживан за злочине. И то је парадокс ком данас сведочимо. За нас је важно да смо као држава са председником Александром Вучићем почели да негујемо традицију сећања на сва наша страдања и да се достојно односимо према својим жртвама. Данас Србија отворено говори и помиње своје жртве и у Јасеновцу, Кошарама, Олуји, НАТО агресији - не стидимо се својих жртава како је то било у време Тадића, Ђиласа и Јеремића. Напад на Србију различитим резолуцијама је заправо покушај да се вештачки промене историјске чињенице, али и покушај да се заустави Србија која је данас победник на бројним пољима, од економије, до здравства и вакцинације и то је оно што многе у региону боли.

Албанци свим силама покушавају да представе да су православне светиње на Космету њихова културна баштина, а с друге стране, редовно нападају цркве и манастире. Како то коментаришете?

- Не могу манастире да бране и чувају они који су их палили. Ми од почетка године имамо тачно 20 напада на верске објекте СПЦ на КиМ. Ту није реч само о вандализовању или харању светиња. На нашим храмовима исписују се пароле мржње, руше се иконе... Беспредметно је говорити о томе чије су светиње на КиМ. Коме није јасно, само нека погледа Дечанску повељу и друга документа, која тачно показују да је реч о српској културном и духовном наслеђу, тачније наслеђу државе Србије, СПЦ и српског народа. Само у последњих неколико година обновили смо преко 45 цркава и манастира, а било је храмова и других објеката СПЦ које смо подизали и из пепела.

Циљ ми је да што више будем са Србима у покрајини

Често обилазите српски народ у јужној српској покрајни, на шта вам се грађани највише жале?

- Када сам именован на место директора Канцеларије за КиМ, себи сам зацртао главни циљ, а то је да што више будем са нашим народом у покрајини, да уђем у свако село и сваку српску кућу на КиМ. Да чујемо проблеме обичних људи, да видимо где држава може да помогне. Данас Београд улаже највише новца у српске средине на КиМ, у последње три деценије радимо бројне стратешке пројекте, болнице, зграду универзитета, школе, 15 нових стамбених зграда, 4 нова вртића, обезбедили смо финансијску помоћ за сваког нашег човека на КиМ у износу од 100 и 200 евра, запослили преко 240 медицинских сестара и 90 лекара... Градићемо и радићемо још више у наредном периоду.