Насловна » Актуелно » Вести » Петковић упознао Бергера са безбедносном ситуацијом на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић упознао Бергера са безбедносном ситуацијом на КиМ

30. јул 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са државним секретаром Mинистарства спољних послова Савезне Републике Немачке, Мигелом Бергером, кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, који се одвија под покровитељством Европске уније.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је изразио озбиљну забринутост поводом бројних инцидената који се манифестују низом напада на Србе, њихову имовину и храмове Српске православне цркве, посебно скренувши пажњу на случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу, која недељама доживљава праву тортуру локалних Албанаца. То је само један од великог броја етнички мотивисаних напада на српске повратнике на КиМ, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је указао саговорнику на повећан број инцидената од почетка године усмерених ка српском становништву, нагласивши да су угрожена безбедност и нарушена сигурност највећи проблеми и изазови са којима се суочава наш народ у покрајини.

С тим у вези, Петковић је свом саговорнику пренео јасан став Београда да су очување мира и безбедности на КиМ апсолутни приоритет, коме мора да се посвети пуна пажња.

Директор Канцеларије је нагласио да је Приштина и оквиру последње две рунде разговора у Бриселу показала крајњу неодговорност, чинећи све да доведе до прекида дијалога и дестабилизације прилика на терену. Београд ће, без обзира на то, остати посвећен дијалогу о нормализацији односа, што је предуслов за успостављање трајног мира и стабилности у покрајини, али и у целом региону западног Балкана, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Београд је, према речима директора Kанцеларије за KиМ, испунио све обавезе проистекле из Бриселског дијалога и наставиће да у свакој прилици захтева и од Приштине имплементацију свих до сада постигнутих договора, пре свега успостављање Заједнице српских општина.

Петковић је нагласио да, зарад очувања мира и стабилности, дијалог нема алтернативу и да сва отворена питања две стране треба да решавају за преговарачким столом, у чему је драгоцена и подршка Немачке, закључио је Петковић.