Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Јенчом о значају УН у заштити положаја и права српског народа на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Јенчом о значају УН у заштити положаја и права српског народа на КиМ

03. септембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са помоћником Генералног секретара Уједињених нација за Европу, Централну Азију и Америке, Одељење за политичка питања и мировне операције, Мирославом Јенчом.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На почетку разговора Петковић је захвалио на сарадњи и нагласио значај улоге УН у заштити положаја и права српског народа на Kосову и Метохији, изразивши очекивање да ће УНМИK наставити да делује на терену у несмањеном капацитету и статусно неутрално, инсистирајући на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је представника УН упознао са актуелном политичком ситуацијом на Косову и Метохији, током дијалога Београда и Приштине и тешким положајем српског народа у покрајини, посебно указавши на чињеницу да су напади на српски народ, имовину и нашу културну и верску баштину, готово свакодневни.

У том контексту директор Петар Петковић је подсетио на недавни напад на тринаестогодишњег дечака Николу Перића из Гојбуље и на недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња, повратница у Ђаковици, али и на више од деведесет инцидената усмерених ка српском становништву у покрајини, од почетка ове године.

Петковић је такође, констатовао да Приштина, данашњом одлуком да њему, трећи пут ове године, онемогући да посети Србе у покрајини и однесе им помоћ, наставља са континуираном праксом противправног забрањивања уласка у покрајину званичницима из Београда, што представља најфлагрантније кршење споразума из Брисела којима се регулише слобода кретања.

Кршење Бриселског споразума у делу који се односи на правосуђе и заштиту основних људских права наших сународника на Косову и Метохији, овог пута ускраћивањем права на слободу мишљења и говора, Приштина је демонстрирала и недавно донетом правоснажном пресудом којом је, због изјава о Рачку, на две године затвора осуђен председник општине Звечан, Иван Тодосијевић, истакао је Петковић.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Петар Петковић је указао и на недавни упад припадника Kосовских безбедносних снага оклопним возилима у српске средине јужно од Ибра, под изговором борбе против вируса корона, истакавши да се ради о сталном стварању атмосфере страха и несигурности међу Србима на Косову и Метохији.

Што се тиче питања несталих лица на Косову и Метохији, Петковић је истакао да и у овој области постоји само реторичко залагање Приштине за решавање проблема. Београд је до сада одговорио на све захтеве и претражио 22 локације, нагласио је Петковић, упозоривши да са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност Приштине да то исто учини.

Указујући на озбиљност ситуације у покрајини, директор Петар Петковић је изразио бојазан да ће предстојећи локални избори и кампања албанских политичара изазвати нове инциденте и притиске, што ће додатно угрозити сигурност и безбедност нашег народа.

„Све ово догађа се уочи наставка дијалога Београда и Приштине следеће недеље у Бриселу, што још једном потврђује да Приштина чини све да угрози наставак дијалога и доведе до дестабилизације прилика на терену“, нагласио је директор Петар Петковић.

Београд ће, без обзира на то, остати посвећен дијалогу и нормализацији односа, али ће наставити да у свакој прилици одлучно захтева од Приштине имплементацију свих до сада постигнутих договора, пре свега успостављање Заједнице српских општина, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Састанку Петра Петковића и Мирослава Јенче присуствовала је и специјалнa представницa Генералног секретара Уједињених нација и шефица канцеларије УН у Београду Мари Јамашита.