Насловна » Актуелно » Вести » Петковић из Брисела: Овде смо да се боримо за српске интересе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић из Брисела: Овде смо да се боримо за српске интересе

07. септембар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је сваки пут у Бриселу атмосфера непријатна, али да је српска делегација ту да се бори за српске интересе на КиМ, али и за поштовање и имплементацију свих договорених споразума.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Како је рекао, у наредна два дана Београд ће инсистирати на пет важних тема - формирању ЗСО, несталима, правосуђу, енергетици и слободи кретања и истакао да је Србија увек спремна за дијалог и да има конструктиван приступ.

Петковић је за Танјуг уочи почетка техничког дијалога са Приштином уз посредством специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, рекао да су мир и стабилност на КиМ преко потребни јер без помирења српског и албанског народа нема мира и стабилности на целом Западном Балкану на чему Србија и инсистира.

"Ако хоћемо да идемо напред, да се развијамо у економском и сваком смислу, Београд, Приштина и све државе у региону морају да сарађују. Зато је важно да разговарамо у Бриселу јер све крупне и важне теме можемо да решимо само овде у Бриселу и зато инсистирамо на дијалогу", рекао је Петковић.

Петковић: Од данашњих разговора зависи нови сусрет Вучић - Курти

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да ће од разговора са делегацијом Приштином који ће се водити данас и сутра зависити и нова рунда дијалога председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у приштини Аљбина Куртија.

Он је новинарима у Бриселу рекао да ће се нови састанак заказати уколико Приштина покаже спремност да иде даље.

"Србија је та која инсистира на дијалогу и има конструктиван приступ као и да је увек спреман за њега", рекао је Петковић.

Говорећи о данашњем састанку Петковић је рекао да је сваки пут у Бриселу атмосфера непријатна, али да је српска делегација ту да се бори за српске интересе на КиМ, али и за поштовање и имплементацију свих договорених споразума.

Он је на уочи почетка техничког дијалога са Приштином уз посредством специјалног изасланика ЕУ мирослава Лајчака, рекао да су мир и стабилност на КиМ преко потребни јер без помирења српског и албанског народа нема мира и стабилности на целом Западном Балкану на чему Србија и инсистира.

"Ако хоћемо да идемо напред, да се развијамо у економском и сваком смислу, Београд, Приштина и све државе у региону морају да сарађују. Зато је важно да разговарамо у Бриселу јер све крупне и важне теме можемо да решимо само овде у Бриселу и зато инсистирамо на дијалогу", рекао је Петковић.

Како је рекао, у наредна два дана Београд ће инсистирати на пет важних тема - формирању Заједнице српских општина (ЗСО), несталима, правосуђу, енергетици и слободи кретања.

Петковић је истакао да је важно да се у разговору укаже на све теме које оптерећују односе како данас са Лајчаком, тако и сутра са Приштином.

"Реч је темама које су искључиво садржај договорених споразума. Не тражимо ништа ново. Одговорност поред Приштине сноси и ЕУ која је као посредник у дијалогу ставила свој потпис на Бриселски и све друге споразуме. Тражимо само спровођење договореног. На Пристини је да испуни свој део, ми смо све са наше стране испунили", рекао је Петковић.

Говорећи о формирању ЗСО Петковић је казао да је то срце Бриселског споразума и да на њему почивају и дијалог и сви споразуми постигнути у Бриселу, али да је прошло 3.063 дана како није формирана.

Када се ради о питању несталих, он је казао да Београд инсистира на том питању.

"И даље се тражи и инсистирамо да буде пронађено 1.639 лица и због тога сматрамо да то није политичко већ цивилизацијско питање које посебно оптерећује односе Београда и Приштине", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Београд од Приштине тражи да одговори на свих девет захтева које је Београд поднео, јер има доказе да су лица закопана у Приштини и тражи се да се она откопају и остаци предају породицама.

"Тражимо да они ураде оно што смо ми урадили на простору централне Србије", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је питање правосуђа веома важно, поготово у светлу противправне пресуде Ивану Тодосијевићу, која није, сматра он, само пресуда за изговорену реч, већ пресуда целом српском народу, којом је Приштина покушала да уведе вербални деликт и да забрани да српски народ на КиМ слободно мисли и говори.

"Добро знате да до овакве противправне пресуде не би ни дошло да је Приштина поштовала Бриселски споразум, односно споразум о правосуђу, јер је прекршена 10. тачка и онај део који се тиче надлежности судова у српским срединама", рекао је Петковић.

Како је истакао пресуда Тодосијевићу мора да буде ревидирана ако желимо да кренемо даље, а кршењем споразума смо у опасности да се све врати у стање пре споразума.

Једно од оптерећујућих питања је и питање енергетике.

"Дајте да се формирају две српске комопаније за трговину на велико и мало, за дистрибуцију и снабдевање електричном енергијом", рекао је Петковић.

Када се ради о слободи кретања, Петковић каже да су о том питању договорена два споразума и истиче да је битно да се дође до тога да Приштина не може противправно да брани улазак на простор КИМ верницима, спортистима, новинарима, другим лицима, али и званичницима Београда, нарочито када су на време најављене и у складу са процедурама.

"Покренућемо и питање свих инцидената на КиМ у српским срединама који су повећани од доласка на власт Аљбина Куртија. Имамо преко 93 инцидената, напада на нашу имовину, децу, имовину СПЦ. То мора да престане", рекао је Петковић.

Петковић је најавио као важно и питање повратка интерно расељених које такође нападају чиме, оценио је, Приштина покушава да их застраши да се не враћају.

Као примере он је навео мушкарца старог 70 година коме су поломљена два ребра јер је ишао да извади документе на КиМ, и случај Драгицу Гашић која се вратила у Пећ.

"Да није председника Србије Александра Вучића и Канцеларије за КиМ питање је да ли би она тамо могла да опстане. Али трудимо се и чинимо све да она остане у свом стану и родном граду", рекао је Петковић.

Он је захвалио Лајчаку који улаже напоре да се настави дијалог који није лак и додао да их подржава јер је компромис кључна реч.