Насловна » Актуелно » Вести » Каменована кућа Мирјане Дедић у Ораховцу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Каменована кућа Мирјане Дедић у Ораховцу

09. септембар 2021.

Кућа Мирјане Дедић (74) из Ораховца каменована је ноћас после поноћи.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Мирјана живи сама и овај атак на њен дом и безбедност унели су снажну забринутост и оправдан страх у њен дом. Случај је пријављен полицији, а Мирјану је посетио и председник Привременог органа општине Ораховац како би са њом разговарао и договорио се о санирању штете коју ће Канцеларија за Косово и Метохију надокнадити.

С обзиром на чињеницу да у близини њене куће постоје сигурносне камере, захтевамо да починиоци у најкраћем могућем року буду откривени и адекватно санкционисани.

Како било коме може да смета жена у осмој деценији живота, која је постала мета само зато што је Српкиња?

Од почетка године, ово је петнаести забележени напад на српске куће на простору Косова и Метохије, а укупан број напада који су имали верску или националну конотацију износи више од 90, што говори да на месечном нивоу у просеку имамо по 10 напада на Србе, њихову имовину или имовину Српске православне цркве.

Овакве нападе по правилу додатно подгревају неодговорне изјаве приштинских политичара који распирују мржњу антисрпским изјавама и бројним оптужбама на рачун Срба, али и политика некажњавања починилаца.

Због тога смо на безбедности Срба инсистирали и током последње, али и сваке претходне рунде дијалога у Бриселу и говорићемо и даље све док се српском народу у јужној покрајини не обезбеди миран и безбедан живот.