Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Ло Кашом о последњој рунди разговора Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Ло Кашом о последњој рунди разговора Београда и Приштине

14. септембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадорoм Италије у Републици Србији Карлом Ло Кашом о последњој рунди разговора Београда и Приштине, одражаној недавно у Бриселу и о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је наласио да после последњих разговора са приштинском делегацијом у Бриселу нема много разлога за општимизам, с обзиром на то да је Бислими одбио да разговара о претходно постигнутим договорима и њиховој имплементацији. „Бислими је бежао од разговора о Заједници српских општина, правосуђу, енергетици и слободи кретања и до јединог помака се дошло по питању несталих“, рекао је директор Петар Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је за Београд од кључне важности да се реши питање несталих и да је то цивилизацијско питање, у чијем решавању треба избећи сваку врсту политизације, нагласвши да је Београд до сада одговорио на све захтеве Приштине и претражио 22 локације, док са друге стране не постоји ни минимум добре воље да се то исто учини.

Петковић је изразио очекивања да ће отварање архива тзв. ОВК, са чиме се Приштина невољно сагласила, суочена са доказима да ти архиви постоје, које изнела наша страна, помоћи да се дође до ваљаних механизама и конкретних акција у решавању питања несталих лица.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Петар Петковић је саговорника упознао и са чињеницом да Приштина наставља са континуираном праксом противправног забрањивања уласка у покрајину званичницима из Београда, па је тако недавно њему, трећи пут ове године, онемогућен улазак на територију Косова и Метохије, због наводне запаљиве реторике, приликом полагања камена темељца за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици, што је наша страна демантовала видео снимком.

„Поред флагрантног кршење споразума из Брисела којима се регулише слобода кретања, Приштина континуирано крши Бриселски споразум и у делу који се односи на правосуђе и заштиту основних људских права наших сународника на Косову и Метохији, што је потврђено недавно донетом правоснажном пресудом којом је, због изјава о Рачку, на две године затвора осуђен председник општине Звечан, Иван Тодосијевић“, истакао је Петковић.

И поред свега овога, Београд ће остати доследно опредељен за дијалог и мирно решавање свих несугласица, али ће наставити и да инсистира на имплементацији свих до сада постигнутих договора, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Саговорници су се на крају сагласили да је нормализација односа у интересу не само грађана на Косову и Метохији, већ и у интересу мира и стабилности целог региона.