Насловна » Актуелно » Вести » Петковић захвалио Боцан Харченку на подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић захвалио Боцан Харченку на подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије

14. септембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком, кога је упознао са током дијалога Београда и Приштине и последњом рундом разговора, одржаном прошле недеље у Бриселу.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да је посла сваког састанка у Бриселу све мање разлога за оптимизам, с обзиром на чињеницу да је приштинска делегација и овога пута показала да је дијалог не интересује. Петковић је нагласио да су највеће жртве такве политике Приштине Срби на Косову и Метохији, чији је положај из дана у дан све тежи, јер се свакодневно суочавају са нападима, претњама и порукама мржње.

Бесник Бислими је бежао од свих тема које су биле покренуте, од теме ЗСО, енергетике, правосуђа, до тема слободе кретања и регистарских таблица и једини помак је направљен по питању несталих и у чињеници да је Приштина коначно признала постојање архива тзв ОВК, као и у пристанку на њихово отварање, нагласио је др Петар Петковић.

Директор Петар Петковић је изразио уверење да ће отварање архива тзв. ОВК помоћи да се успоставе трајни механизми и спроведу конкретне акције које ће довести до решавања овог цивилизацијског питања, које мора бити лишено сваке могуће политизације.

У том контексту Петковић је подсетио да је Београд до сада одговорио на све захтеве Приштине и претражио 22 локације, истакавши да Приштина до сада није одговорила на захтеве Београда за претрагом девет локација.

Београд ће и поред континуиране опструкције Приштине остати доследно опредељен за дијалог, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања свих отворених питања, при чему је неопходно да Приштина престане да негира све што је до сада договорено, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

На крају, Петковић је захвалио руском амбасадору на досадашњој подршци Москве територијалном интегритету и суверенитету Србије, изразивши уверење да ће Србија и надаље имати подршку Русије на међународном плану када је реч о Косову и Метохији.