Насловна » Актуелно » Вести » Петковић упознао амбасадора Белгије са током дијалога Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић упознао амбасадора Белгије са током дијалога Београда и Приштине

17. септембар 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Белгије у Србији Kунрадом Адамом, кога је упознао са положајем српског народа на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на последње разговоре, одржане прошле недеље у Бриселу.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да је српска страна и овог пута показала конструктивност и била отворена за разговоре о животним питањима, попут слободе кретања, поштовања права на слободу говора и мишљења, енергетике, правосуђа, али и о примени до сада постигнутих договора, пре свега о формирању Заједнице српских општина, што Приштина, више од осам година, одбија да спроведе у дело. О тим питањима, приштинска делегација није желела да разговара.

Он је навео да је наша страна покренула и питање несталих, сматрајући његово решавање цивилизацијском обавезом обе стране. „Београд је до сада одговорио на све захтеве Приштине и претражио 22 локације, а са друге стране, Приштина не одговара на захтев Београда да претражи 9 локација“, рекао је Петковић.

Поновне претње Приштине некаквим реципроцитетом и одузимањем регистарских таблица, угрозиће слободу кретања српског народа на Косову и Метохији и то су докази да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да континуираном, антисрпском кампањом, настоји да затвори врата дијалогу, констатовао је директор Канцеларије за Косово и Метохији.

„Бројни, свакодневни инциденти и напади на наш народ, његову имовину и на имовину СПЦ, само потврћују колико је ситуација на Косову и Метохији тешка и колико је неопходно да Приштина, не само формално, већ и суштински приступи дијалогу, као једином рационалном средству за решавање несугласица, нагласио је Петковић. У том контексту, директор Петар Петковић је истакао значајну улогу КФОРА у очувању српских светиња, посебно манастира Високи Дечани.

Београд је доследно и искрено био и остао опредељена за проналажење начина за нормализацију ситуације у покрајини, међутим поступци Приштине не остављају много простора за оптимизам, закључио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић.