Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Тражимо од ЕУ да одговори има ли Бриселског споразума
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Тражимо од ЕУ да одговори има ли Бриселског споразума

21. септембар 2021. Извор: Танјуг

Од Еворпске унији тражићемо у року од месец дана да нам одговори да ли Бриселски спроазум постоји или не, а и њихово ћутање биће одговор да тај споразум не постоји, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

 Александар Вучић

Фото: Танјуг

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, а наводећи закључке са те седнице, истакао је да је то један од услова Србије за наставак дијалога.

"Тражићемо од представника ЕУ хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Подсетио је да је суштина тог споразума и била да се формира ЗСО.

Вучић је нагласио и да је ће један од услова за наставак дијалога у Бриселу бити повалчење свих трупа са севера КиМ.

"Тражимо повратак на пређашње стање, а онда идемо у Брисел", рекао је Вучић.

Истиче и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

"То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада", рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буде двојица Срба и један Албанац.

Вучић наглашава да такво веће никада није ни било формирано.

"Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршу за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије", рекао је Вучић.

Каже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Председник је нагласио да ће у међувремену, док траје криза на северу Косова, Србија наћи начин да помогне свом народу и да ће најважнијих намирница за нормалан живот бити.

Вучић: Одбио сам предлог Квинте, јер не дозвољавам понижење Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је одбио предлог за компромисно решење за ситуацију на северу Ким које је добио од Квинте јер је, како каже, сит политике свршеног чина.

На конференицији за медије након седнице Савета за националну безбедност, Вучић је казао да су током јучерашњег дана, а и јутрос у разговору са предстваницима Квинте и да је добио предлог како би требао да изледа компромисно решење.

"Презуео сам ту одговорност на себе и одбио сам тај предлог, јер није компромисно решење, јер би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци хтели да раде на административној линији они би заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера и то било компромисно решење и то сам одбио", рекао је Вучић.

Поновио је да је "сит политике свршеног чина" и поручио да тако не може да се разговара са Србијом.

Вучић је истакао да су и чланови Савета за националну безбедност подржали његову одлуку.

Вучић о закључицма Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић изнео је након данашње седнице Савета за националну безбедност закључке који се тичу даљих потеза Србије након јучерашње акције РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње.

Вучић је истакао да су на седници Савета разговарали о ситауцији на КиМ, а посебно после, како је рекао, криминалне акције приштинског режима и шетог по реду упада на северу КиМ уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирање локалног станивништва, необавеставање градоначелника четири општине донети закључци, утврђени предлози и услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Закључци Савета су: да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али сигурности за Србе на КиМ, да Србија сматра непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране.

Закључено је и да је Србија спремна да настави дијалог у Бриселу, али да неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама.

Истакао је да су на Седници анализирали и стање одбрамбених капацитета Србије, стање у Војсци и МУП-у, али и сагледавали шта је неопходно да се у наредном периоду учини како би ти капацитети били оснажени и како би Србија могал што снажије да делује у одвраћају агресора или претњи теротистичких напада.

"Задовољан сам стањем и борбене готовости, моралом, мотивисаношћу људи да унапређује наше капацитете, али и оним што нас чека, значајније опремање и наоружавање насе војске и полиције", закључио је Вучић.

Вучић: ЕУ нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јефинице, али ми те услове нисмо нисмо прихватили, изјавио је данас председник Александар Вучић после седнице савета за националну безбедност.

Како је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Квинта, навео је, прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

"А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају проба таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве", прецизирао је Вучић.

А то би се, како је рекао,о представљало као компромис.

"Не може. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо ми њима на свему томе, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може", био је изричит Вучић.

Додао је ако је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увак лакше да каже да.