Насловна » Актуелно » Вести » Прелази Јариње и Брњак настављају с радом од понедељка 4. октобра
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Прелази Јариње и Брњак настављају с радом од понедељка 4. октобра

02. октобар 2021.

Данас је повлачењем припадника такозваних специјалних јединица РОСУ и распоређивањем припадника мисије Kфора, као и уклањањем физичких баријера са административних прелаза Јариње и Брњак завршена прва фаза спровођења споразума у вези са регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Након окончања прве фазе спровођења споразума, од данас поподне следи припрема за спровођење друге фазе споразума, која подразумева издавање лепљивих налепница за прекривање релевантних ознака на регистарским таблицама које издају Привремене институције самоуораве у Приштини, са чим ће се, у складу са споразумом, почети у понедељак 4. октобра у 8:00 часова ујутру.

С тим у вези, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије задужени за расподелу налепница грађанима, у периоду од 2. до 4. октобра проћи ће посебну обуку за извршење послова везаних за примену режима налепница за возила са регистарским таблицама које издају ПИС у Приштини.

У циљу што адекватније припреме за спровођење друге фазе споразума, рад на административним прелазима Јариње и Брњак из правца дела централне Србије биће привремено обустављен за саобраћај од суботе поподне до понедељка 4. октобра у 8:00 часова ујутру, како би се извршила неопходна припрема система за примену режима налепница, о чему је главни српски преговарач обавестио и Специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Дакле, наставак рада прелаза Јариње и Брњак биће у понедељак 4. октобра у 08.00 часова, како је и предвиђено споразумом од 30. септембра 2021. Период до почетка примене друге фазе споразума у понедељак 4. октобра у 08.00 часова, биће искоришћен за пуну оперативну и логистичку припрему службеника Београда за наведену примену режима налепница на поменутим прелазима.

Грађанима ће у понедељак 4. октобра, на свим административним прелазима бити доступне налепнице за прекривање специфичних делова регистарских ознака, као и упутство за њихову апликацију, а о истом ће грађани бити обавештени и кроз медије и одговарајућу информативну кампању, као и кроз асистенцију полицијских службеникана самим прелазима.

Истичемо да је обезбеђен довољан број налепница за спровођење споразума.