Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Предстојећи избори пресудни за опстанак Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Предстојећи избори пресудни за опстанак Срба на КиМ

07. октобар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да су локални избори у јужној покрајини, који ће бити одржани 17. октобра, од пресудног значаја, јер се на њима одлучује о опстанку српског народа на вековним огњиштима.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је у интервјуу за дневни лист "Политика" указао на то да је много оних који би волели да виде разједињене Србе, јер мисле да тако могу лакше да остваре своје политичке циљеве.

"Због тога се и бројне албанске партије уједињују у српским срединама, али ће наш одговор бити још снажније јединство и слога. Само уједињени и сложни можемо да се боримо за интересе нашег народа у покрајини, за нова радна места, економска улагања, нове вртиће, школе, болнице", казао је Петковић.

Према његовим речима, само Српска листа и њени кандидати за градоначелнике имају подршку Београда и председника Александра Вучића јер се, како каже, искрено и одлучно, бескомпромисно боре за интересе нашег народа у покрајини.

Указује да смо то могли да видимо и током последње кризе на северу Косова и Метохије коју је изазвала Приштина слањем специјалаца Росу на административне прелазе Јариње и Брњак и повлачењем једностраних потеза у вези са регистарским таблицама.

"Током тих 13 дана представници Српске листе су даноноћно били са нашим сународницима, делећи са њима сваки тренутак и што је најважније заједно се борили и изборили за своја основна права, међу којима је најважније право на слободу кретања", навео је.

Како каже, на том примеру најбоље се видела снага српског јединства јер када наступамо сложно, нема тог изазова који је препрека.

"Без пуне подршке и одлучности председника Александра Вучића и нашег народа на КиМ, ми данас не бисмо имали споразум којим можемо у потпуности да будемо задовољни", наводи.

На питање како оцењује домет договора у Бриселу, Петковић каже да је последњи састанак у Бриселу и постигнути договор донео неколико стратешки важних ствари за Србе на КиМ.

Како каже, с једне стране, Срби су се изборили за повлачење јединица РОСУ које су под опсадом држале прелазе Јариње и Брњак, а осигуран је и долазак мисије Кфор у складу са Резолуцијом 1244 коју Приштина на све начине жели да минимизира.

"Успели смо да очувамо преко потребни мир, али и да спречимо понижавање нашег народа на прелазима. Нема више скидања таблица, нема више стављања пробних таблица са обележјима такозваног Косова, нема више плаћања такси и што је најважније нема прогањања Срба и конфискација КМ таблица на северу Косова и Метохије", указао је директор владине Канцеларије.

Петковић истиче да је уместо тога, договорен режим налепница који је предвиђен још споразумом из 2016. године, а који је Приштина свих ових година желела да избегне.

Такође, сачуване су КМ, ГЛ, ПР и друге регистарске ознаке за простор Косова и Метохије које издаје Министарство унутрашњих послова Србије.

"О значају овог споразума најбоље говоре реакције нашег народа у покрајини који је одахнуо након постигнутог решења, као и нервозне реакције из Приштине којима сведочимо данима", додао је.

Каже и да су недвосмислене поруке из ЕУ да ће формирање Заједнице српских општина бити тема већ наредног преговарачког састанка у Бриселу, велики подстицај за Београд, јер више од 3.000 дана чека на то.

Подсећајући да је ЕУ поручила да је пресудом Ивану Тодосијевићу прекршен Бриселски споразум у тачки 10 која се тиче правосуђа, Петковић каже да све то указује да је и ЕУ свесна свих кршења Бриселског споразума и да је спремна да се ангажује на његовом спровођењу.

Ипак, Петковић нема дилему да ће Притшина на све могуће начине покушати да опструише формирање ЗСО и разговор на ту тему јер, како каже, једино то и раде у последњих осам година.

"Међутим, овде није реч о томе шта Приштина жели или не жели да испуни, већ о томе да се договорени споразуми морају поштовати. Није Бриселски споразум шведски сто са ког Аљбин Курти може да узме шта му одговара, већ обавезујући документ који јасно пропсисује обавезе Београда и Приштине. Будите уверени да ће наша тема током следећег дијалога бити искљућиво формирање ЗСО, колико год се Приштина томе противила", каже Петковић.

Додаје да се и ЕУ на то јасно обавезала.

На питање да ли се и колико може веровати косовским Албанцима, Петковић каже да искуство показује да је најважније вероватиу себе и уздати се у сопствену снагу и капацитете и истиче да је због тога важно да је Србија данас економски снажна и независна и да је уважени партнер на међународном плану.

"Свесни смо да са друге стране преговарачког стола немамо кредибилног саговорника, али ми албанске представнике не можемо да бирамо. Иако власти у Приштини на челу са Аљбином Куртијем покушавају да договор из Брисела представе као почетак епохе некаквог реципроцитета, апсолутно је свима јасно да је заправо наступила епоха испуњења постигнутих споразума", додаје.

Коментаришући то што привремени договор о регистарским таблицама важи шест месеци, а из Приштине се најављују "решења" која њима одговарају, Петковић каже да Бисљими из петиних жила покушава да орочи трајање КМ таблица јер на тај начин вероватно жели да умири албанску јавност која му је само неколико дана раније то исто "КМ" спрејевима исписивала на службеним возилима у Приштини, шаљући тако поруку да су српске таблице за простор КиМ остале на снази.

"Оно што је орочено и то на шест месеци је искључиво мандат радне групе која треба да изради предлог трајног решења за питање регистарских таблица, а коначну одлуку о томе које и какво трајно решење ће бити прихваћемо доноси дијалог на високом нивоу у коме ће Београд, будите уверени, бранити интересе српског народа на КиМ као и до сада", казао је Петковић.

На питање шта је одлучило да Приштина прихвати компромисно решење и повуче јединице Росу са севера покрајине, Петковић каже да данашњи добар споразум постоји захваљујући снажној подршци и, како истиче, мудрој преговарачкој стратегији председника Александра Вучића са којим је непрестано био у контакту током два дана састанака у Бриселу.

"Текст споразума до ког смо дошли нам нико није понудио, него смо за њега морали да се изборимо што вам јасно говори о уложеном напору и труду. Поред самог споразума, остали смо до краја и при нашим раније изнетим ставовима да нема директног разговора са приштинском страном док се јединице Росу и једностране мере не повуку - тако је и било", каже Петковић.

Петковић закључује да да није било мудрог приступа Београда и одговорног и одмереног одговора српског народа који није наседао на свакодневне провокације јединица Росу, питање је да ли би до споразума и дошло, него би се криза додатно продубила јер је то заправо и била права намера Аљбина Куртија.

Истиче и да је сада ваљда свима јасно да Приштина силом не може да намеће решења, већ да она искључиво могу да се проналазе компромисом и у договору са Београдом.