Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Убедљива победа Српске листе показује важност српског јединства
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Убедљива победа Српске листе показује важност српског јединства

18. октобар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић изјавио је данас да је убедљива победа Српске листе на локалним изборима на КИМ показала колико је важно да српски народ буде јединствен, колико верује Србији и њеном председнику Александру Вучићу, али и какав је наш однос према Бериселском споразуму, односно формирању ЗСО.

 Петар Петковић

Фото: Танјуг

"Како је била снажна и убедљива победа СЛ нека сви знају да ће такав бити снажан одговор и српског народа и Српске листе ако се не формира ЗСО. Уколико се у новембру то питање не покрене биће снажан и убедљив одговор. Срби ће изаћи из своих институција на северу покрајине", рекао је Петковић на конференцији за медије у Влади Србије.

Он је истакао да је излазност у српским срединама била већа него пре четири године што, како је рекао, показује да српски народ верује Србији и њеном председнику Александру Вучићу и додао да је победа и остварена захваљујући пуној подршци председника Александра Вучића српском народу и Српској листи.

Он је додао и да би резултате избора требало да анализирају у међународној заједници, посебно они који су подржавали премијера привремених институција Аљбина Куртија у, како је рекао, акцији терора над Србима на северу и који су говорили како је то била сјајна и дивна акција.

"Нека добро размисле они који су подржавали акцију Аљбина Куртија, јер не само да је српски народ изашао и подржао Српску листу, Већ су и Албанци казнили Куртија због његове сулуде политике коју је водио", рекао је он.

Говорећи о резултатима избора он је казао да је у свим срединама, односо у 10 општина, била знатно већа него пре четири године али и фебруарских избора.

Та излазност, рекао је била је цак 30 одсто већа, посебно у Косовској Митровици, Звечану и Лепосавићу где су победили кандидати Српске листе.

Петковић је изнео и детаљне резулатате по општинама са српском већином наводећи да је у Северној Митровици излазност 68,94 одсто, у Зубином Потоку 64,66 одсто, у Лепосавићу 74,87 одсто, у Звечану 83,92 одсто где је како каже била највећа излазност и чак 40 одсто већа него на претхопдним локалним изборима.

У Грачаници је, додао је, излазност била 43,55 одсто, у Штрпцу 56,68 одсто, у Новом Брду 60,18о одсто, у Ранилову 54,10 одсто, у Клокоту 58,15 и у Партешу 50,29 одсто.

Петковић је оценио и да је Аљбин Курти доживео дебакл на јучерашњим изборима и да његова партија није победила ни у једној општини иако је, како каже, ширио причу да ће победити у свим албанским општинама.

Како је рекао, у други круг избора иде се у Приштини, Призрену, Гњилану, Јужној Митровици.

Петковић је казао да је Куртијева партија изгубила у Јужбој Митровици са 20 одсто разлике у односу на ДПК коју је раније водио Хашим Тачи.

“Насилна и агресивна политика Куртија доживела је дебакл у самој Јужној Митровици, а то је и у симболичком смислу дебакл за Куртија”, рекао је Петковић.

Како каже, од 38 општина на КиМ у 19 су добијени победници у првом кругу, а ни у једној није победио кандидат Куртијеве партије.

Петковић је оценио да су јучерашњи избори показали да народ на КиМ, не само у српским срединама, већ и у албанским, више не жели пропаганду коју нуди Курти, насиље и терор већ да жели радна места, вакцине, инвестиције.

“Курти ништа није имао да понуди и зато је упадао на север да поправи рејтинг”, додао је Петковић.

На питање о томе да Приштина велика излазност у српским срединама тумачи као малигни утицај Београда и председника Србије, Петковић је казао да је то израз љубоморе из Приштине јер, како каже,морају да иду у други круг у највећем броју општина И што имају мању излазност у односу на фебруарске изборе, док су у српским срединама резултати потпуно супротни.

На питање шта се може очекивати од Куртија, Петковић је казао да је Курти непредвидив и да се не држи никаквих обећања и споразума.

''Сад ће вероватно да се позабави сопственим.јадом и дебаклом који је дожевели на изборима. Зато се затворио у изборни штаб и не даје изјаве јер нема шта да каже'', навео је Петковић.

Коментаришући наводе да су грађани у српским срединама били под притиском да гласају за СЛ.

Петковић казао да је то чист наратив Приштине и упитао ко може да изврши притисак на 90 одсто српског народа који гласа за СЛ.

''Гласају за СЛ јер је то глас за државу Србију, за инвестиције које даје Београд, а не даје Приштина, за нова радна места. Ми водимо рачуна о нашем народу на КиМ и наставићемо да улажемо и помажемо'', рекао је Петковић.

На питање да ли су, с обзиорм на дебакл Куртијеве партије на изборима, ДПК или Алијанса за Београд бољи партнери од Самоопредељења, Петковић је казао да, без обзира на међусобна препуцавања, све албанске политичке партије исто мисле када је реч о Србима на КиМ, Србији и Александру Вучићу и да су уједињени када треба да се нападне српски народ, дијалог, споразуми, Александар Вучић.