Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Ајгнером: Дијалог је гаранција безбедности српског народа на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Ајгнером: Дијалог је гаранција безбедности српског народа на КиМ

22. октобар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са специјалним повереником за Западни Балкан Савезног министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије Јоханесом Ајгнером о ситуацији у покрајини, са посебним освртом на положај српског народа на Косову и Метохији и проблеме са којима се свакодневно суочава.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да смо последњих седмица сведоци повећаног броја организованих и синхронизованих акција тешко наоружаних специјалних полицијских јединица РОСУ, које су у размаку од само двадесетак дана, два пута, нелегално и без одобрења упале на север Косова и Метохије.

Двадесетог септембра специјалне јединице РОСУ, са блиндираним возилима, биле су распоређене на два административна прелаза Брњак и Јариње, због одузимања регистарских таблица на возилима са севера КиМ и из централне Србије, а већ 13. октобра, ове јединице су се девети пут за редом, нелегално нашле на северу покрајине и тада су из ватреног оружја пуцали на голоруки народ, подсетио је Петковић. Том приликом тешко је рањен Срећко Софронијевић, Србин из Звечана, а те провокације имале су за циљ да изазову опасну дестабилизацију прилика на Косову и Метохији и директно угрозе мир и стабилност на терену, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је подвукао изузетан значај пуне примене Бриселског споразума и важност спровођење постигнутих договора, објаснивши да су Срби пристали да учествују на недавно одржаним покрајинским, локалним изборима, само зато што подржавају Бриселски споразум и што очекују формирање Заједнице српских општина.

Међутим, Приштина скодневно генерише атмосферу неповерења сталним одбијањем да отпочне процес формирања Заједнице српских општина. Из те перспективе треба гледати и на јучерашњу изјаву Бесника Бисљимија, да неће доћи до формирања ЗСО, што показује да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да све чини да дијалога не буде, констатовао је директор Петар Петковић.

Без обзира на то, Београд ће већ на првом следећем састанку у Бриселу, захтевати конкретне потезе за формирање ЗСО, што је јасно истакла и Европска унија.

На крају, директор Петковић је нагласио да упркос кризама, које се на Косову и Метохији свакодневно умножавају, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа. Међутим, сталне опструкције разговора и провокације Приштине, које су по правилу усмерене на угрожавање безбедности и гушење права и слободе српског народа на Косову и Метохији, не остављају много простора за оптимизам, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.