Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Боцан-Харченком о нападима и притисцима на српски народ на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Боцан-Харченком о нападима и притисцима на српски народ на КиМ

25. октобар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Боцан-Харченком, кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији, у светлу недавно одржаних локалних покрајинских избора и последњих инцидената у покрајини.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је истакао да су напади и притисци на српски народ на КиМ све учесталији, указавши на озбиљност последњих инцидената, када су, у размаку од само двадесетак дана, тешко наоружане специјалне јединица Косовске полиције РОСУ нелегално, два пута упале на север Косова и Метохије. Током инцидента, 13. октобра, припадници ових јединица пуцали су из ватреног оружја на голоруки српски народ и том приликом тешко је рањен Србин из Звечана, Срећко Софронијевић, а само захваљујући изузетној прибраности Срба, избегнута је трагедија, која је могла да има несагледиве последице за цео регион, подсетио је директор Петар Петковић.

Информишући руског амбасадора о резултатима покрајинских локалних избора, одржаних 17. октобра, на којима је Српска листа остварила победу у свих десет општина са српском већином, директор Канцеларије за КиМ је истакао да су Срби пристали да учествују на овим изборима, само зато што подржавају Бриселски споразум и што очекују формирање Заједнице српских општина.

Директор Петар Петковић је нагласио да Београд неће одустати од инсистирања на неодложном формирању Заједнице српских општина са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима и већ на првом следећем састанку у Бриселу, захтеваће конкретне потезе у том правцу, што је јасно истакла и Европска унија.

Београд остаје и даље доследно опредељен за дијалог, као једино могуће средство мирног решавања несугласица и стварања предуслова за трајну безбедносну стабилизацију на западном Балкану, иако је, према Петковићевим речима, Бриселски дијалог, у овом тренутку, талац неспремности Приштине да спроведе у дело до сада постигнуте договоре, пре свега преузету обавезу формирања ЗСО.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић захвалио је руском амбасадору на доследној подршци Москве територијалном интегритету и суверенитету Србије, додавши да ће српско-руски односи наставити да јачају у духу традиционалног пријатељства две државе и два народа.