Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са новим замеником амбасадора САД о једностраним акцијама Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са новим замеником амбасадора САД о једностраним акцијама Приштине

28. октобар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са новоименованим замеником амбасадора САД у Републици Србији, Џоном Гинкелом.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је саговорника упознао са недавним унилатералним потезима Приштине, који су изазвали тензије на северу Косова и Метохије, што је могло да угрози мир и безбедност на терену, али и у целом региону.

Нелегални упади тешко наоружаних специјалних јединица Косовске полиције РОСУ на север Косова и Метохије, 20. септембра и 13. октобра, пуцање припадника ових јединица из ватреног оружја на голоруки српски народ и тешко рањавање Србина из Звечана, Срећка Софронијевића, као и случај Ивана Тодосијевића, председника Општине Звечан, само су кулминација свакодневних притисака на Србе на КиМ, истакао је директор Петар Петковић.

Нажалост, свакодневне изјаве албанских политичара не дају нам наду да ће се са оваквим провокацијама стати, нагласио је Петковић, изразивши велику забринутост због непоштовања споразума о енергетици од стране Приштине. Зато је од велике важности да се Бриселски споразум поштује, јер да је Приштина правовремено применила преузете обавезе, наведене кризне сизуације биле би засигурно избегнуте, констатовао је директор Петар Петковић.

Информишући саговорника о резултатима покрајинских локалних избора, одржаних 17. октобра, директор Канцеларије за КиМ је истакао да су Срби пристали да учествују на овим изборима, очекујући неодложну имплементацију свих до сада постигнутих договора, а пре свега формирање Заједнице српских општина. Том приликом директор Петковић је подсетио на недавну изјаву главног преговарача Приштине, Бесника Бисљимија, да неће доћи до формирања ЗСО, што показује да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да све чини да затвори врата дијалогу.

Директор Петар Петковић је нагласио да ће Београд на првом следећем састанку у Бриселу чврсто и непоколебљиво инсистирати на предузимању конкретних корака у правцу формирања Заједнице српских општина, која по његовим речима има за циљ да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији.

Београд остаје доследно опредељен за дијалог као једини начин решавања отворених питања, док Приштина, проналажењем изговора за неиспуњавање преузетих обавеза поткопава саме темеље дијалога и идеју да је несугласице могуће решавати једино мирним и политичким средствима, подвукао је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић и закључио да је подршка Сједињених Америчких Држава у решавању свих наведених питања, од велике важности.