Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Писмо захвалности поводом признања Кoсовске Митровице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Писмо захвалности поводом признања Кoсовске Митровице

23. новембар 2021. Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас писмо захвалности поводом једногласне одлуке привременог органа општине Косовска Митровица да му, на Дан обележавања општине Косовска Митровица, уручи Златну повељу и Кључ града због подршке опстанку српског народа на Косову и Метохији.

 Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У председниковом писму се каже:

"Поштовани господине Спирићу, драги пријатељи,

Дозволите ми да Вам на самом почетку захвалим на кључу и повељи Ваше и наше Косовске Митровице, признањима која за мене имају посебан значај и посебну емотивну вредност, јер долазе као потврда да је данашња Србија увек уз свој народ на Косову и Метохији.

Иза сваког признања стоји посвећен рад и прегнуће, али ово које сте ми данас доделили схватам као признање за напоре које смо свих ових година заједно улагали да и у најтежим условима сачувамо, пре свега, мир и безбедност нашег народа у покрајини, а онда и наше заједништво, без кога не би било ни данашњих резултата и рекордних улагања државе Србије у развој српских средина на Косову и Метохији.

 Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Србија данас предњачи у економском развоју, директним страним инвестицијама, расту БДП-а и као таква гарант је и јаке Косовске Митровице и још интензивнијег инвестиционог циклуса на Косову и Метохији у времену пред нама. Зато, драги пријатељи, наше су судбине нераскидиво повезане и увек ћу се борити за просперитет и напредак Косовске Митровице и свих наших средина у покрајини, било да се налазе јужно или северно од Ибра!

Косовска Митровица је данас препознатљива као универзитетски, привредни и пословни центар, који обједињује многе потенцијале и пружа шансу за даље напредовање и усавршавање младих људи, који су у сваком друштву носиоци свеукупног развоја и генератори боље будућности.

Трансформација овог лепог града на северу Косова и Метохије, седамдесет и седам година од ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, сведочи о свеукупном прогресу српских средина на КиМ и бољем животном стандарду, који је наш заједнички приоритет.

 Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Обележавање великих датума, као што је за Косовску Митровицу 23. новембар, Дан ослобођења од непријатеља у Другом светском рату, увек има историјску и савремену димензију. Борба против фашизма трајно је уткана у темеље српске државе, а житељи Косовске Митровице овај дан обележавају као симбол слободарског духа и сећања на своје храбре суграђане, међу којима је у току четворогодишње борбе било преко хиљаду жртава.

Сећајући се са поносом наше славне прошлости и славних предака, имамо још озбиљнију и јачу обавезу, али и жељу, да свим грађанима и генерацијама које долазе обезбедимо сигурну будућност на овим просторима, да расељеним Србима омогућимо повратак на њихова огњишта, а осталима сигуран и безбедан опстанак. И у том правцу ћемо наставити заједнички да делујемо, и ви на локалу и ми који смо физички у Београду, али смо мислима и срцем увек уз вас.

Сигуран сам да, упркос свим тешкоћама и изазовима, којих има и којих ће бити, резултати неће изостати. Косовска Митровица ће бити све лепша и напреднија, пуна младости и памети, што ће бити наша покретачка снага и нада за стварање нове, боље и успешније будућности. Јер са народом, какав је српски народ на Косову и Метохији, Србија не мора да брине за своју будућност.

Честитајући вам још једном данашњи празник, уз захвалност на признањима које сте ми доделили, желим да Косовска Митровица остане достојна вредности које су нам оставили наши славни преци.

Живела Косовска Митровица, живела Србија!".