Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са Боцан-Харченком: Београд опредељен за наставак дијалога, а Приштина обесмишљава разговоре
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са Боцан-Харченком: Београд опредељен за наставак дијалога, а Приштина обесмишљава разговоре

29. новембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Александром Боцан – Харченком, са којим је разговарао о последњoj рунди техничког дијалога у Бриселу и о изгледима за наставак разговора Београда и Приштине.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да је Приштина поново показала да наставља са праксом обесмишљавања дијалога, а категоричко одбијање приштинске делегације да разговара о формирању Заједнице српских општина, прети да доведе до ерозије Бриселског споразума, али и ауторитета међународне заједнице, која је гарант његове имплементације.

Због опструкције Приштине, није било услова за директне разговоре две делагације, већ само за билатералне разговоре са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао је директор Петар Петковић, указавши на чињеницу да је Приштина овога пута отишла и корак даље, одбијајући да са Београдом разговара и о питањима енергитике, што је у исто време потврдио и Аљбин Курти у Приштини.

Директор Петковић је истакао да је Београд спреман да се у сваком тренутку одазове позиву за наставак дијалога и да очекује да се што пре заустави серија опстрикције преговора, али и да сматра да је дошло време да престане да се толерише кршење постигнутих споразума и договора, као и неодговорних и опасних изјава и потеза, који долазе од стране Приштине.

Захваливши руском амбасадору на досадашњој подршци Москве територијалном интегритету и суверенитету Србије, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је истакао да ће братске везе наша два народа, као и однос суштинског разумевања и поверења и даље да буду темељ изванредних односа наших држава.