Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са амбасадором Мађарске о неодговорном понашању Приштине током последње рунде дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са амбасадором Мађарске о неодговорном понашању Приштине током последње рунде дијалога

01. децембар 2021.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Мађарске у Републици Србији Атилом Пинтером о току дијалога Београда и Приштине и перспективама за наставак разговора у Бриселу.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на почетку састанка оценио да је искрено пријатељство српског и мађарског народа, као и сарадња наше две државе у свим сферама, посебно економским, на највишем нивоу до сада, захваљујући пре свега председнику Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану.

Директор Петар Петковић је саговорника упознао са последњом рундом разговора у Бриселу, истакавши да је приштинска делегација поново наставила са праксом опструирања дијалога, одбивши да разговара о формирању Заједнице српских општина, а овога пута и о питањима која се тичу енергетике, што српска страна тренутно сматра ургентним питањима. Због неодговорног понашања Приштине, изостали су директни разговори две делагације, већ су само одржани билатерални разговори са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, нагласио је Петковић.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију изразио је задовољство што је у овако озбиљним моментима по безбедност на КиМ дужност команданта КФОР-а преузео бригадни генерал мађарске војске Ференц Кaјари, који ће, „сасвим смо сигурни, бити посвећен очувању мира и стабилности на Косову и Метохији“, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић посебно је скренуо пажњу на недавну опасну изјаву Аљбина Куртија о стварању Велике Албаније, што представља директан позив на дестабилизацију прилика у покрајини, али и у целом региону.

Београд ће остати доследно опредељен за наставак дијалога са Приштином, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица, али је неопходно да Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског дијалога, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, закључио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић.