Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Никаквим забранама Приштина нас не може одвојити од нашег народа на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Никаквим забранама Приштина нас не може одвојити од нашег народа на КиМ

02. децембар 2021.

Директору Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини данас су поново забраниле да посети јужну покрајину, уручи помоћ и обиђе српски народ на КиМ. Ово је пета забрана од почетка године коју је Приштина изрекла директору Петковићу.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Одлуку да главном преговарачу у дијалогу онемогући посету Kосову и Метохији, Приштина је донела свега пола сата пре него што је Петковић требало да започне свој обилазак. Тим поводом, Петковић је на административном прелазу Мердаре истакао да је Приштина поново прекршила споразуме постигнуте у Бриселу о слободи кретања и о званичним посетама.

- Посету сам уредно најавио у складу са споразумом, али Приштина поново крши све споразуме. Идеја моје посете Косову и Метохији је била да посетим ученике Богословије у Призрену, да обиђем наше повратнике у селу Новаке, али и да разговарам са нашим људима и социјално-угроженим породицама на северу КиМ.

Међутим, Приштина ми онемогућава да радим и обављам свој посао као директор Канцеларије за КиМ на простору Косова и Метохије, али оно што је важно и што сви треба добро да разумеју јесте да никаквим забранама Приштина неће моћи ни овог пута, али ни у будуће, да ту везу између државе Србије и српског народа на КиМ на било који начин прекине. Ми ћемо наставити да се боримо за наш народ, за бољи живот у српским срединама и ова забрана није нешто што на било који начин може да нас поколеба - истакао је Петковић.

Он је подвукао да су овакве забране заправо доказ да се Београд бори за свој народ.

- Као што је свима нама показатељ да када нападају председника Александра Вучића у приштинским медијима, да се председник Вучић свим срцем и свом снагом бори за свој народ на КиМ, тако је и за мене сатисфакција то што су ми пети пут одбили улазак на простор КиМ, јер је и то показатељ да се боримо за свој народ у нашој јужној покрајини и у централној Србији и у Бриселу и на сваком другом месту - каже Петковић, који је о најновијој забрани обавестио и Мирослава Лајчака.

- Ако се Приштина овако односи према главном преговарачу у дијалогу, јасно вам је како се онда односи и према нашем народу на КиМ, а из дана у дан повећава се број инцидената који су генерисани управо антисрпском политиком, али и реториком која долази директно од Аљбина Куртија и саме Приштине. Ако мени не дозвољавају да уђем на простор КиМ, како онда можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа, а ми желимо нормализацију, желимо добре односе, желимо да се померимо са мртве тачке и да разговарамо и решавамо све проблеме. Међутим, Курти је тај који сваког дана убија и покушај нормализације односа, то је управо учинио и овде, данас на Мердару, тиме што ми је забранио улазак на простор КиМ - навео је Петковић и истакао да Београд поштује споразум о званичним посетама јер је само у претходних неколико дана више приштинских званичника боравило у централној Србији, у складу са споразумом - без статусних ознака и неутрално.

Претходно, Приштина је Петковићу забранила улаз на КиМ 13. јануара, 16. априла, 3. септембра и 23. новембра.