Насловна » Актуелно » Вести » Оштар протест владе због забране уласка на КиМ Петковићу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Оштар протест владе због забране уласка на КиМ Петковићу

02. децембар 2021. Извор: Танјуг

Влада Србије најоштрије је данас протестовала поводом, како је навела, скандалозног понашања привремених институција у Приштини које су данас још једном забраниле улаз на територију Косова и Метохије директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу.

 Ана Брнабић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да од Европске уније захтева да се јасно одреди према оваквом понашању Приштине "и коначно нам стави до знања да ли је циљ дијалога нормализација односа и обезбеђивање нормалног живота свом становништву Косова и Метохије, или су у питању разговори који су сами себи циљ, док једна страна поштује све споразуме, а друга страна чини све како би избегла испуњавање обавеза које из споразума проистичу".

Подсећа да је ово пети пут да се Петковићу забрањује улаз на територију наше јужне покрајине.

"Оно што је најбизарније у овој ситуацији јесте да се ова забрана дешава само неколико дана након што је Европска унија експлицитно позвала Приштину да поштује споразуме и Петковићу омогући посету Косову и Метохији", рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да овакво "бахато и нецивилизовано понашање" привремених институција у Приштини, које се понавља изнова и изнова, више не води ничему.

"Питам Европску унију и међународну заједницу - докле овако? Колико дуго мислите да толеришете овакво понашање? Колико ће се још известилац ЕУ за Косово и Метохију бити глув и слеп на кршење елементарних људских права Срба на Косову и Метохији у 21. веку, а бавити се свим и свачим у централној Србији - од рударства до бубамаре", упитала је Брнабић.

Председница Владе истиче да је Петар Петковић посету уредно пријавио и да је имао намеру да обиђе српски народ на Косову и Метохији, ученике Богословије у Призрену и повратнике у селу Новаке.

"Када вам 2021. године неко забрани посету студентима и повратницима у своја огњишта и уручење помоћи угроженим породицама, не могу а да се не запитам о чему ми уопште треба да разговарамо даље", поручила је премијерка.