Насловна » Актуелно » Вести » Поломљене надгробне плоче на православном гробљу у Кишници
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Поломљене надгробне плоче на православном гробљу у Кишници

26. децембар 2021.

Срамотно је и поражавајуће скрнављење осам српских надгробних споменика који су поломљени на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих шест потпуно уништено, а два су оштећена.

 Поломљене надгробне плоче

Фото: Грачаница Онлине

Овај безумни чин су затекли мештани који су посведочили да су споменици пре свега седам дана били читави, а овај случај пријавили су и Косовској полицији.

Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору КиМ отворено демонстрира верска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама.

 Поломљене надгробне плоче

Фото: Грачаница Онлине

За све то време, политичари из Приштине предвођени најистуренијим заговорником антисрпске политике Аљбином Куртијем, изјављују да су Косово и Метохија оаза мира и склада, док свакодневно сведочимо етнички мотивисаним нападима и инцидентима према Србима.

Поражавајућа је статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве.

 Поломљене надгробне плоче

Фото: Грачаница Онлине

Додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва.

Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела на КиМ уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено, као одговор на политику мржње и нетрпељивости.