Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија је од ОЕБС-а затражила да у складу са мандатом спроведе референдум на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија је од ОЕБС-а затражила да у складу са мандатом спроведе референдум на КиМ

12. јануар 2022.

Поводом одржавања референдума у Републици Србији, Kанцеларија за Kосово и Метохију упутила је на време захтев Мисији ОЕБС на KиМ да у складу са својим мандатом оперативно спроведе на терену процес гласања, односно референдумско изјашњавање грађана Србије у покрајини.

 Kанцеларија за Kосово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Обраћајући се мисији ОЕБС са овим захтевом, Kанцеларија за Kосово и Метохију је поступила на идентичан начин како је то чинила годинама уназад у складу са свим договорима и како су сви претходни изборни процеси до сада организовани на простору KиМ, укљућујући и последњи изборни процес 2020. године.

Из ове међународне мисије смо званично обавештени 22. децембра да је ОЕБС у складу са повереним му мандатом спреман да, као и до сада, организује референдум на простору Kосова и Метохије, али да власти Привремених институција самоуправе у Приштини нису дале "зелено светло" за спровођење процеса референдума на простору Kосова и Метохије.

Kанцеларија за Kосово и Метохију се због оваквог односа Привремених институција самоуправе званично обратила и амбасадорима земаља Kвинте, званичном Бриселу као и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку који је посредник у комуникацији Београда и Приштине, са јасном молбом да се омогући одржавање референдума на KиМ.

Ове чињенице, утврђене процедуре и дугогодишња пракса су добро познати и самој Приштини која и те како зна да сва комуникација Београда и Приштине иде преко Брисела, тј. у случају организовања гласања и изборног процеса додатно и преко Мисије ОЕБС на KиМ, а у складу са Резолуцијом СБУН 1244. Зато је апсолутно злонамерна свака пласирана вест од стране Приштине како се Београд по питању референдума није обратио Привременим институцијама самоуправе у Приштини која спиновањем покушава да замаскира најдиректније кршење људских права Србима на KиМ, одлуком да им се забрани право гласа и изјашњавања.

Због тога су тумачења и поруке које претходних дана по овом питању стижу из Приштине потпуно нетачне и крајње малициозне.

Подједнако, као што су нетачне и малициозне поруке из Приштине да ће Србима са KиМ бити омогућено да гласају преко „Kанцеларије за везу Србије са Kосовом“, која је од стране Приштине измишљено институционално тело. Подвлачимо да таква институција не постоји ни на терену, ни у једном једином споразуму, већ постоји искључиво у имагинацији приштинских политичара. Једино што по споразуму из Брисела постоји и функционише јесте институција официра за везу чији мандат није ни да спроводи, ни да организује референдумско изјашњавање, већ да олакша комуникацију између Београда и Приштине.

Уколико у Приштини не познају споразуме које су потписали, могу их великодушно скинути и прочитати на сајту Владе Републике Србије или Kанцеларије за Kосово и Метохију.