Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Пуштени координатор РИК-а и возачи камиона који су приведени на Мердару
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Пуштени координатор РИК-а и возачи камиона који су приведени на Мердару

15. јануар 2022. Извор: РТС

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да су кординатор РИК-а и вoзачи камиона који су превозили референдумски материјал пуштени и да се враћају у Београд.

  Петар Петковић

Фото: РТС

Тројица возача камиона са материјалом неопходним за одржавање рефендума и коорднатор Републичке изборне Комсије Марко Јанковић приведени су синоћ на прелазу Мередаре.

Уместо да их дочекају представници ОЕБС-а који је требало да преузму материјал и дистрибуирају их на 140 бирачких места, сачекало их је десет возила косовске полиције, рекао је Петар Петковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према Петковићевим речима, њима у одузети мобилни телефони и одведени су у косовску полицију у Лужанима, десетак километара од Мердара ка Подујеву.

Додао је да је Београд синоћ послао официра за везу Дејана Павићевића и да су они ослобођени и да су на путу за Београд.

Петковић каже да је специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославу Лајчаку рекао да је да су прекршени сви споразуми, док се, тврди, шеф ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт није ни јавио на телефон.

Пoдсетио је да такозвана косовска скупштина данaс треба да донесе Декаларацију о забрани спровођења рефрендума. Од кад је Аљбин Курти премијер привремених инстиуција у Приштини на КиМ су се догодила 133 међунационална инцидента.

Нагласио је да заплењени рефрендумски материјал још налази на административном прелазу Мердаре да ОЕБС још може да га дистрибуира као што су се обавезали договором од 22. децембра.

Петковић каже да је важно што су се земље Квинте огласиле и позвале Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно такозваном косовском уставу.

Додаје да је то исто поручио и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Подсећа и да је амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио Куртију да врати замах дијалогу Београда и Приштине и да не предузима једностране потезе.

"Запад може да изврши потребан притисак, очекујемо од ОЕБС-а да подели референдумски материјал, Србима се крше основна људска прва и по Резолуцији 1244 и по свим светским стандардима", истиче Петар Петковић.

Каже да је у јучерашњем разговору председника Александра Вучића са представницима Срба на КиМ, поручено је да је потребно да обезбедимо мир и да престану напади на Србе.

"Срби на КиМ ће послушати Београд и гласати за уставне промене на референдуму", додаје Петковић.