Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Курти безочно лаже и крши енергетске споразуме
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Курти безочно лаже и крши енергетске споразуме

19. јануар 2022.

По већ опробаном механизму, Аљбин Kурти наставља да у званичном Београду види дежурног кривца за све своје проблеме и пропусте и при том нема проблем да отворено и безочно слаже.

  Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Тако је било и данас када је по ко зна који пут покушао да пласира лажну тезу како се струја на северу Kосова и Метохије тобоже годинама не плаћа. Чињенице говоре супротно, а то је да је апсолутно сваки киловат потрошене електричне енергије свих ових година уназад уредно, плаћен јер су званични Београд и ЕПС до почетка 2021. године плаћали струју која је преко преносних система ЕМС-а стизала у четири општине на северу Kосову и Метохији. Дакле, реч је о електричној енергији Републике Србије, којом је Београд снабдевао север KиМ и то од тренутка када је Приштина пре једне деценије физички прекинула снабдевање севера струјом, што је могло да доведе до хуманитарне катастрофе.

Искључиву одговорност за тренутно нерешено стање на терену сносе власти привремених институција у Приштини које упорно одбијају да издају лиценцу за снабдевање струјом компанији "Електросевер", чиме директно крше споразуме из области енергетике постигнуте 2013. и 2015. године у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Истине ради, Приштина одбија да о овој теми чак и разговара током последњих рунди дијалога у Бриселу, иако је добијање лиценце за снабдевање за компанију „Електросевер“ од виталног значаја, али то Kурти очигледно не жели. По питању енергетике ствар је врло јасна, Приштина намерно прави проблем, јер одуговлачи давање лиценце "Електросеверу" који је по споразуму давно испунио све неопходне услове.

Уместо да поштује потписане споразуме, Kурти се служи јефтиним политиканством и питање енергетске стабилности на северу Kосова и Метохије користи за обрачун са институцијама државе Србије на KиМ.

Јасно је да би Kурти волео да затре све српске трагове на KиМ, али му то неће поћи за руком.