Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Настављамо да се боримо за "Брезовицу" и помажемо раднике
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Настављамо да се боримо за "Брезовицу" и помажемо раднике

24. јануар 2022.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас, поводом одлуке тзв. Косовске агенције за приватизацију да формира друштвено предузеће "Брезовица", да тај ски центар није предат Приштини, као и да ће Београд наставити да се бори за "Брезовицу" и помаже управу и раднике.

  Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је гостујући на ТВ Танјуг рекао да је одлуку КАП-а још једна једнострана акција Аљбина Куртија, али и да су се тој вести код нас обрадовали они који су били на власти када је формирана та агенција, која је извршила узурпацију све српске имовине и фирми, а поготово јужно од Ибра на КиМ.

Такође, поручио је да су све одлуке КАП-а противправне, једностране и донете мимо правих власника.

"Ми ништа нисмо предали по питању ски центра Брезовица и настављамо да подржавамо све наше раднике и управу. И помагаћемо ски центар Брезовица, као и што смо помагали свих ових година. Наши људи у Штрпцу и Сиринићкој жупи могу да буду мирни и спокојни", нагласио је Петковић.

Напоменуо је да је ски центар "Брезовица" једно од предузећа које је "жила куцавица" опстанка нашег народа на том делу КиМ.

"Настављамо да помажемо ски центар Брезовица, али помоћи ћемо да прави власници, а то су Скијалишта Србије и Инекс - Интерекспорт у Београду, потраже сву потребну правну заштиту како би у имовинском смислу заштитили ски центар", навео је Петковић.

Подсетио је да то није први пут да држава и Канцаларија за КиМ штити "Брезовицу", пошто је пре неколико година заустављена противправна приватизација ски центра, када су за њега били заинтересовани страни инвеститори.

Обавестили смо конзорцијуме и инвеститоре да немају право на то и када су они схватили да су прави власници Скијалишта и Инекс - Интерекспорт, повукли су се, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Косовска агенција за приватизацију формирала је друштвено предузеће "Брезовица", са општином Штрпце изабрала нови Управни одбор и активирала га у постојећем ски-центру, у оквиру фискализације по законима које су донеле власти у Приштини, а премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је изјавио да је друштвено предузеће "Брезовица" почело да ради.

"Видели сте да су се тој вести овде обрадовали, пре свега, они који представљају део опозиције у Београду који очигледно цене и поштују Куртија, па су и они одмах кренули да напађу државу Србију пошто једино и знају и умеју да нападају председника Алексаднара Вучића и државу Србију - да смо ми нешто предали Приштини", каже Петковић.

Како је рекао, управо су они који то говоре и били на власти до 2012. године и предали све што је могло да се преда Приштини, као и када је доведен Еулекс, постављена граница између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, затим учестовали у постављању катастрофалног питања на основу којег је Међународни суд правде у Хагу донео одлуку да једнострано проглашена декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом...

Петковић додаје да су ти исти људи прихватили косовске личне карте карте и таблице за возила, увели царину на КиМ и друго.

"Управо у то време када су били на власти је формирана и тзв. Косовска агенција за приватизацију која је извршила узурпацију све наше имовине и фирми које смо имали, а поготово јужно од Ибра, где је у процес ликвидације и распродаје у бесцење одвела буквално на стотине наших предузећа. И то су радили годинама", нагласио је Петковић.

Општина Штрпце је прошле недеље саопштила да су стазе за скијаше и бордере већ неко време спремне и да је на "Брезовици" почела ски-сезона.

Ски центар "Брезовица" је познати туристички центар на северозападној страни планине Шаре, у општини Штрпце, јединствен спортско рекреативни комплекс на надморској висини од 900 до 2.500 метара.

Међународна заједница без адекватне реакције,избори ће се одржати

Чињеница да на КиМ није било организовано гласање на референдуму јасно показује да међународна заједница није адекватно реаговала у том случају, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је додао да је дужност међународне заједнице, Брисела, Мирослава Лајчака, Габријела Ескобара, да изврше потребан притисак на Приштину како би се организовали избори на Космету који ће се одржати у априлу.

Петковић у разговору за Танјуг истиче да је право гласа основно људско право и наглашава да чињеница да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти забранио одржавање референдума у српским срединама и право да се грађани Србије на КиМ изјасне на референдуму, показатељ рушења основних људских права на Космету.

Наводећи да су се земље Квинте и ЕУ огласиле тим поводом саопштењима која су, како оцењује Петковић, добра и потврђују да је реч о кршењу основних људских права Србима на КиМ, Петковић указује да није било ниједне друге реакције.

"Овде је одговорност на међународној заједници и ОЕБС-у пре свега, јер је дужан да преузме изборни материјал, референдумски материјал који смо послали на Мердаре како смо најавили, како би онда тај материјал био диструбиран бирачким местима на којима би наш народ могао да гласа. То није први пут, постоји процедура готово читаву деценију, ми смо и до сада у сарадњи са ОЕБС-ом организовали гласање, што је главно Мисији ОЕБС-а, а и загарантовано нам је Резолуцијом 12 44", казао је Петковић.

Подсећа да је исте вечери када су заплењени камиони и ухапшени кординатори РИК-а и возач разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и тражио да се та ствар разреши.

"Невероватно је да се врши притисак на Београд иако је све обавезе и из Бриселског дијалога испунио, али се не врши на Приштину када треба да спроведе споразуме који су у интересу српског народа на КиМ", указује Петковић.

Директор владине Канцеларије за КиМ каже да чињеница да сем тих саопштења и речи да ће да обавесте Приштину и учине све што могу како би се обезбедио процес одржавања референдума јасно говори да међународна заједница није адекватно реаговала.

"Не могу да верујем да имате пет најмоћнијих држава на западу Квинта и САД које не могу да изврше притисак на једног Аљбина Куртија поготову за ствари које су договорене и које су функционисале годинама уназад", казао је Петковић.

Истиче да овакво понашање Куртија, гледајући на одлуку и резолуцију о неодржавању референдума на КиМ, ће носити несагледиве последице по процес нормализације односа Београда и Приштине без обзира што Београд не жели то.

"Београд жели разговор, да наш народ живи у миру и да на тај начин помогнемо и нашем народу на КиМ, али и целом региону јер од помирења српског и албанског народа зависи просперитет на целом Западном Балкану. Ако хоћемо мир, просперитет, нове инвестиције, нова радна места, све је то повезано са нашим напредовањем у дијалогу и проналажењем решења за сва отворена питања", указује директор владине Канцеларије.

Међутим, како додаје, колико год да је Београд спреман, не може сам, већ је потребна и друга страна са којом ће да разговара.

Наводи да је он сведок да Приштина и у оквиру техничког дијалога одбија да разговара са Београдом о формирању заједнице српских општина, али и о питању енергетике, правосуђа, кључним темама о којима мора да се пронађе компромисно решење.

Истиче да је порука и Београда, али и српског народа који живи на КиМ пренета међународним партнерима, а то је да ће избори 3. априла бити одржани у складу са свим договорима и споразумима и на КиМ.

"Имали смо референдум, Курти забранио, запленио документацију, за дан и по смо организовали гласање за Србе са КиМ у централној Србији, али смо пренели поруку, као и Срби на КиМ, да ће избори 3. априла бити одржани у складу са свим договорима и споразумима на КиМ. Они шаљу поруку да неће бити никаквих избора на КиМ, ми на то нећемо пристати, пре свега неће пристати српски народ на КиМ из разлога што између осталог и ти изборни процеси и право изјашњавања људи показује да је наш народ уз своју државу и да ће тако и остати", поручио је.

На питање шта се може очекивати од посете Лајчака и Габријела Ескобара прво Приштини, а затим и Београду, Петковић каже да је добро што долазе и што су заинтересовани за сва питања на Балкану, као и што ће причати и о темама које оптерећују наше односе.

"Управо на темама које су осетљиве за наш народ Курти покушава да генерише нове кризе и по питању таблица, по питању слободе кретања и то покушава и по питању енергетике. Видели смо да каже и то је лажи да се не плаћа струја годинама на северу КиМ. То је идеја да се оптужи север као црна рупа енергетске кризе на КиМ која има за циљ да пробају да свале кривицу и одговорност на српски народ, ударе на наше институције и гађају државу Србију и председника Вучића", истакао је.

Петковић подсећа да је свих ових година, до почетка 2021, струју за север КиМ обезбеђивао Београд, а да је тренутак када се ушло у то снабдевање севера када је Приштина физички прекинула све далеководе и могућност снабдевања из Приштине.