Насловна » Актуелно » Вести » Петковић сер Пичу изразио забринутост за безбедност српског народа на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић сер Пичу изразио забринутост за безбедност српског народа на КиМ

08. фебруар 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан, сер Стјуартом Пичом, кога је упознао са стањем у нашој јужној покрајини, као и са током дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

   Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је нагласио да Приштина својим потезима свакодневно генерише тензије на Косову и Метохији и том приликом је указао на недавно онемогућавање гласања у српским срединама, на референдуму о промени Устава Републике Србије, али и на претње политичких званичника из Приштине да ће Србима у покрајини бити и у будућности забрањено да гласају на изборима Републике Србије, што на најгрубљи могући начин представља угрожавање основних људских и грађанских права српског народа.

Ако се, поред тога, узму у обзир готово свакодневни, етнички мотивисани напади на Србе, којих је од почетка прошле године до данас било 142, угрожавање њихове имовине и егзистенције у целини, као и угрожавање имовине Српске православне цркве, постоје оправдани разлози за нашу забринутост за безбедност српског народа на Косову и Метохији, истакао је директор Петковић.

   Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсетио је да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док са друге стране, политичка гарнитура у Приштини више од 3.200 дана одбија да омогући формирање Заједнице српских општина, као што одбија и да имплементира одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини, а онемогућава се и рад медијима на српском језику, што су све додатни притисци, који, по речима Петковића, прете да обесмисле до сада направљене помаке у бриселским разговорима.

Он је иразио очекивања да ће се представници међународне заједнице ангажовати у стварању услова за изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору КиМ и на тај начин допринети да се спрече последице које би могле да поткопају саме темеље дијалога и опредељење за решавање несугласица мирним и политичким средствима.

Иако Приштина континуирано и отворено показује да није заинтересована за суштински напредак у дијалогу, Београд остаје доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну, безбедносну стабилизацију прилика у региону, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Прихватајући наше различите позиције о независности Косова, сер Стјуарт Пич је своју нову улогу описао као улогу британског изасланика за Западни Балкан. Рекао је да ће блиско сарађивати са специјалним представником ЕУ на подршци дијалогу између Београда и Приштине и одрживом решењу, на добробит свих људи у региону.