Насловна » Актуелно » Вести » Једнострана и противправна акција Косовске полиције на Брњаку с циљем дестабилизације прилика на терену
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Једнострана и противправна акција Косовске полиције на Брњаку с циљем дестабилизације прилика на терену

26. фебруар 2022.

Припадници Kосовске полиције извршили су јутрос око 5 сати једнострану и противправну акцију на северу Kосова и Метохије која је у супротности са важећим споразумима, а једини циљ јој је опасна провокација и дестабилизација прилика на терену.

   Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Они су на 80 метара од административног прелаза Брњак довукли тешку механизацију и људство, под изговором некаквог ојачавања полицијског пункта на прелазу.

Овиме је директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Kуманова, потписан између Војске Југославије и KФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство KФОРА, а никако других органа реда такозваног Kосова.

Једина тачка на којој је дозвољено присуство Kосовске полиције јесте на самом административном пункту и то је договорено кроз споразум о интегрисаном управљању прелазима, а никако није предвиђено вршљање Kосовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице у зеленом појасу.

Тај принцип нарушен је и пре два дана када су припадници Kосовске полиције покушали херметички да затворе административну линију која није у њиховој надлежности и када су приликом демонстрације силе пресекли водоводне цеви, телефонске жице, а људима онемогућили да путевима дођу до својих кућа и имања.

Такође, присуство Kосовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице није дозвољено на северу покрајине без одобрења Регионалног директората полиције север, што припадници KП крше готово сваки пут приликом оваквих акција.

Овакве једностране и неодговорне акције Приштине имају један једини циљ, а то је да се у веома осетљивом безбедносном тренутку са којим се суочава читав свет изазове нова дестабилизација прилика на терену, упадима Kуртијевих снага на север покрајине и Срби испровоцирају на неодмерену реакцију, што је сценарио који прижељкује Приштина.

Такав сценарио неће поћи за руком, јер су управо Срби ти који знају цену мира и не наседају на провокације Kуртијевих снага, коме су сукоби и освајање севера највећа опсесија.

Зато још једном подсећамо Приштину да не изазивају и провоцирају Београд и Србе на KиМ и не угрожавају мир и безбедност кршењем споразума, јер у том случају сва одговорност је на Приштини, али и међународној заједници која је дужна да осигура мир и стабилност на Kосову и Метохији.