Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Због прекопавања путева од стране Косовске полиције, бројни Срби нису могли на Задушнице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Због прекопавања путева од стране Косовске полиције, бројни Срби нису могли на Задушнице

26. фебруар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио је данас да је, због једностране акције косовске полиције у општинама Зубин Поток и Лепосавић, више села остало одсечено од света, а мештани бројних заселака данас нису могли да оду на Задушнице и запале свеће за своје најмилије.

   Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је подсетио да је Косовска полиција без икаквог права пре два дана тешком механизацијом прекопавала путеве у општинама Зубин Поток и Лепосавић.

Петковић је на Фејсбуку навео да, "нажалост, и Срби који су данас на Задушнице успели да посете гробља својих најмилијих, наишли су на оскрнављене хумке, разрушене и поломљене споменике у местима која смеју да посећују само на овај дан".

"И то је слика политике Аљбина Куртија и осталих албанских политичара који ни мртвим Србима не дају мира. Али док год они руше, Канцеларија за Косово и Метохију је ту да обнавља и у понедељак ће бити постављени нови надгробни споменици у Кишници, које су албански екстремисти разрушили крајем прошле године, а чију смо обнову обећали", навео је Петковић.

   Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је прецизирао да су, због једностране акције косовске полиције, данас потпуно одсечена гробља у селима и засеоцима Драиновиће, Витакова, Жарева, Шипова, Паруце, Зечевиће и Јунаке у општини Зубин Поток.

Мештани ових засеока истовремено су, како је додао, онемогућени да обављају свакодневне послове, одлазе на посао, посећују лекара или чак сахрањују своје преминуле.

Петковић је написао да је слична ситуација данас забележена и засеоцима општине Лепосавић где на Задушнице Срби из Рашке и Новог Пазара нису могли да обиђу гробове својих предака у селима Врачево, Требиће и Баре.

Одсечен је и пут који води ка селима Стануловиће и Трешњица и где се такође налазе месна гробља која данас Срби нису могли да посете.