Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Исписивање графита злочиначке УЧК на четири српске куће у Сувом Долу нова порука мржње према Србима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Исписивање графита злочиначке УЧК на четири српске куће у Сувом Долу нова порука мржње према Србима

04. март 2022.

На четири српске куће, у етнички мешовитом селу Суви До код Липљана, јутрос су осванули графити који славе злочиначку УЧК.

 графит УЧК

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Симболи ове терористичке организације су исписани на кућама Љубинке Грбушић, Небојше Мораче, као и Милоша и Миленка Дукића који су веома узнемирени овим застрашивањем, а претеће поруке забринуле су и остале Србе у овом селу.

Породице је одмах јутрос обишао председник Привременог органа општине Липљан, Милан Јоксимовић и разговарао са њима о овом инциденту, али и осталим изазовима са којима се суочавају.

Ово је нови у низу етнички мотивисаних инцидената на простору Косова и Метохије који има за циљ да отера Србе са њихових вековних огњишта.

 графит УЧК

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Најновија серија порука мржње још један је показатељ нарастајућих тензија на простору Косова и Метохије које генерише политика мржње и провокација Аљбина Куртија.

Глорификовање једне терористичке организације чијим се лидерима суди у Хагу за монструозне зличине према Србима, и то уочи обележавања Мартовског погрома, јасно показује да за Србе на Космету ни данас нема мирног сна.

Овакви и слични напади на Србе, њихову имовину и објекте Српске православне цркве директна су последица Куртијевих милитантних изјава у којима готово свакодневно таргетира Србе и од њих прави легитимне мете.

И то је застрашујућа реалност у којој свакодневно живе Срби на Косову и Метохији, посебно јужно од Ибра и на коју не реагује ниједан међународни званичник.

Зато ми никада нећемо престати да инсистирамо да Косово и Метохија буде безбедно место за живот Срба, да међународни представници и политичари у Приштини не затварају очи пред нападима на Србе и да овакви поступци екстремиста буду адекватно санкционисани.