Насловна » Актуелно » Вести » Петковић о 17. марту: Идеја је била да се затре сваки траг српског опстанка и живота на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић о 17. марту: Идеја је била да се затре сваки траг српског опстанка и живота на КиМ

17. март 2022. Извор: РТС

Пре 18 година у таласу насиља Албанаца за два дана страдало је 19 људи, осморо Срба, протерано 4.000 Срба, уништено око 1.000 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира. Етнички је очишћено шест градова и девет села. Организатори мартовског погрома још нису откривени.

 Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да 17. март 2004. године један од најтежих дана у новијој историји Србије. То је датум када се десио погром и етничко чишћење над српским народом на простору КиМ, истако је Петковић.

"У изливу мржње и нападу и таласу насиља од стране албанских екстремиста, тог дана али и 18. марта, погинуло је 19 лица, 4.012 Срба протерано је са својих вековних огњишта, 935 српских кућа је уништено, 35 цркава и манастира и конака од којих неки средњовековни су спаљени и порушени", рекао је Петковић, гостујући у Јутарњем дневнику.

Подесетио је да је тада спаљена и Богородица Љевишка, црква која се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

Све се то, каже, дешавало у такозваном периоду мира пред очима међународне заједнице, када су они, који су били дужна да заштите српски народ на простору КиМ, само гледали како тај исти народ бежи пред хордом албанских екстремиста и зато 17. март, између осталог, јесте и мрља на образу међународне заједнице.

Према његовим речима, Срби који су тада страдали, који су тада били протерани су били остављени, не само од међународне заједнице, него и од тадашњег Београда, јер нико у том тренутку није имао могућности и није хтео да заштити српски народ на Косову и Метохији.

"Српски народ на КиМ данас је захвалан председнику Александру Вучићу који је једини председник који је отворено, јасно и гласно рекао да се више никада никакви погроми и олује неће десити над српским народом", рекао је Петковић.

Ни 18 година после, нема правде за Србе на простору КиМ, нико није још одговарао за страдање наших људи на простору КиМ, за паљење цркава и манастира, рекао је Петковић.

Србија неће одустати да трага за истином и правдом

"Све оно што се дешавало на КиМ тада, али ако узмете и друге догађаје, пре свега оне страшне када су убијени наши младићи на Бистрици, затим страдање Срба, 14 жетелаца у масакру или терористички напад на аутобус Ниш ескпрес у Ливадицама, нико до сада није одговарао за те тешке злочине, али многе друге против српског народа на простору КиМ", каже Петковић.

И зато морамо и сада да водимо рачуна и инсистирамо да правда буде задовољена, док се не пронађу убице и налогодавци, држава Србија неће одустати да трага за истином и правдом, рекао је Петковић.

"Та идеологија мржње 2004. године 17. марта која можда најбоље приказана у оној слици када Адем Курти са врха цркве Св. Илије руши крст или сва та уплакана лица, спаљен Девич, спаљени конаци Светих Арханђела или спаљена Богословија, све се то дешавало готово у два дана када је етнички очишћено преко 9 градова и много села где су живели Срби", истакао је Петковић.

То је неко очигледно смишљао, каже Петковић, и истиче да је реч о координираној акцији која је имала за циљ да протера српски народ. "Али та идеологија мржње није била само уперена према Србима, већ је идеја била да се затре сваки траг српског опстанка и живота на простору КиМ", навео је Петковић.

Петковић: Боље да се преговара него да имамо инциденте

Када је реч о дијалогу, Петковић каже да српска страна све време инсистира на томе, јер, како каже, колико год да су тешка питања која се налазе на бриселским столу боље да се преговара него да имамо инциденте на терену.

Данас их је, каже 161, укључујући и јучерашњи страшни упад РОСУ у Штрпце када су са дугим цевима готово нишанили жене, старце у српским кућама у Сиринићкој Жупи, а затим упали и више сати као таоце држали наше раднике који су запослени у привременом ограну општине Штрпце.

"То је апсолутно неприхватљиво, што се као догађај дешава дан пред 17 март, ваљда желе из Приштине да пошаљу поруку да ће Срби у Жупи проћи као што су прошли Срби 17. марта", рекао је Петковић и додаје да српски народ и даље остаје веран својој држави Србији и верује председнику Вучићу.

"Ми ћемо учинити све да саччувамо мир и стабилност, јер у ова тешка кризна времена у целој Европи али и свету потребно је да сачувамо хладне главе и да једноставно видимо шта је то све што је неопходно да идемо у правцу нормализације односа Београда и Приштине", рекао је Петковић.

На годишњицу погрома, у Грачаници ће бити одржан парастосом и академија, а централна манифестација и догађаји биће у Народном позоришту где ће бити врх Србије, рекао је Петковић.