Насловна » Актуелно » Вести » Петковић са шефицом Мисије УН на Косову и Метохији о угрожености људских и политичких права Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић са шефицом Мисије УН на Косову и Метохији о угрожености људских и политичких права Срба на КиМ

07. април 2022.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК), Каролином Зијаде.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Говорећи о положају српског народа на Kосову и Метохији, Петковић је указао на чињеницу да су људска и политичка права Срба у јужној покрајини драстично уназађена, што се потврдило и недавном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на териорији покрајине. На тај начин српском народу је ускраћено једно од основних грађанских и демократских права, право учешћа на изборима, нагласио је Петковић.

Директор Петар Петковић је подсетио и на недавну одлука Аљбина Kуртија да смени председницу Основног суда у Kосовској Митровици Љиљану Стевановић и то само зато што је присуствовала састанку Срба са KиМ са председником Александром Вучићем у Београду, што је политичко насиље незапамћених размера.

Директор Петковић је, такоће, упозорио на све учесталије нападе албанских екстремиста на припаднике српског народа, нагласивши да је од почетка прошле године забележено 163 инцидента усмерена према Србима и да се тај негативни тренд свакодневно наставља.

Истичући да је Србија искрено заинтересована за стабилизацију прилика у својој јужној покрајини, директор Канцеларије за Косово и Метохију је подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, док са друге стране, политичка гарнитура у Приштини скоро девет година одбија да омогући формирање Заједнице српских општина. Поред тога, Приштина одбија и да имплементира одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини... Петковић је нагласио и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да, при томе, Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остатци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине. Све ово заједно води ка потпуном обесмишљавању до сада постигнутих помака у дијалогу Београда и Приштине, рекао је директор Петар Петковић.

Иако Приштина континуирано и отворено показује да није заинтересована за суштинску нормализацију прилика на терену, Београд ће остати доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону, али се при томе никада неће одрећи легитимног права да брине о сигурности и интересима својих грађана на Kосову и Метохији, закључио је Петковић.

Директор Kанцеларије за KиМ др Петар Петковић захвалио је шефици УНМИK-а на доследној статусној неутралности Мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједнињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Kанцеларије УН у Београду Мари Јамашита.