Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Бриселски споразум није Куртијева прћија, већ правно обавезујући споразум
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Бриселски споразум није Куртијева прћија, већ правно обавезујући споразум

11. април 2022.

Нови напади Аљбина Куртија на Бриселски споразум и Заједницу српских општина и то уочи девете годишњице потписивања овог документа потврда је да у Приштини, на челу са Куртијем, не постоји ни промил воље да се преузете обавезе испуне.

 Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Бриселски споразум није Куртијева прћија којом може да располаже како му воља, већ правно обавезујући документ који је у обавези да спроведе од првог до последњег слова.

Неиспуњавање најважнијих одредби Бриселског споразума које се тичу формирања Заједнице српских општина морало би да, од стране међународне заједнице као гаранта сповођења потписаног, доведе до одлучних консеквенци за Приштину и Аљбина Куртија, уместо што му се на међуанродним форумима даје прилика да директно поткопава дијалог.

Поштовање и спровођење досадашњих споразума једини су гарант и основ за даљу нормализацију односа и Београд се до сада показао као кредибилан и поуздан партнер на том пољу, док Приштина на челу са Куртијем клизи у радикални екстремизам, у коме се споразуми не поштују, већ се директно урушавају.

Колико год Курти покушавао да ојача своју ослабљену политичку позицију нападима на Београд, Србе и обрачунима са ЗСО, то му неће вратити пољуљано поверење грађана који желе мир и економски напредак, а не сукобе.