Насловна » Актуелно » Вести » Петковић: Курти једини који треба да промени приступ дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић: Курти једини који треба да промени приступ дијалогу

27. мај 2022.

Једини који треба да промени став о дијалогу са Београдом јесте Аљбин Kурти и коначно почне да испуњава обавезе преузете из Бриселског дијалога.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Данас се навршавају 3.322 дана како Приштина није формирала Заједницу српских општина нити су спроведени бројни други споразуми из области енергетике, Приштина одбија да поступи по захтевима Београда и омогући претрагу девет локација на Kосову и Метохији за које постоје индиције да скривају тела несталих и убијених Срба.

Београд има свој принципијелни став који подразумева трагање за компромисом у дијалогу, као јединим механизом за трајно и одрживо решење на простору Kосова и Метохије, тако да Kурти неће моћи својом уцењивачком реториком да промени позицију званичног Београда на челу са председником Александром Вучићем који се искрено и непоколебљиво бори да осигура трајни мир и стабилност на овим просторима.

Очигледно су оскудни домети Kуртијеве посете Сједињеним Америчким Државама па по свом опробаном рецепту у Србима види дежурне кривце и мету када год му политичка ситуација у покрајини не иде на руку.

Уместо уцена и жеља попут некаквог „узајамног признања“, Kуртију би боље било да у политички вокабулар и полиитчку агенду врати речи попут међусобног разумевања, компромиса, дијалога и поштовања споразума, јер је то једини и известан пут нормализацију прилика на простору KиМ.