Насловна » Актуелно » Вести » Петковић:Стано чита само оно сто му одговара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Петковић:Стано чита само оно сто му одговара

01. јул 2022.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано из споразума са Пришитном "чита и вади само оно што њему одговара", али је то, према његовим речима, једнострано.

 др Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Тако каже да на основу споразума из 2011. и 2016. године Приштина има право да укине КМ таблице. То није тацно", истакао је Петковић за ТВ Пинк реагујући на изјаву Стана да је Брисел раније ове недеље "био обавештен, али не и консултован" о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, као и да према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија).

Петковић је објаснио да у споразумима који су договорени стоји да ће се извршити пререгистрација свих таблица на простору Косова и Метохије, где ће грађани моћи да бирају измеду две врсте таблица.

"Једне су неутралне, КС, а друге се односе на тзв. Републику Косово. Шта се дешава. Септембра месеца, 2020. године, Приштина укида КС таблице, и зато смо ми касније имали све оне проблеме. Сетимо се Јариња, Брњака... Шта сада наш народ има да изабере? Остају само таблице лажне државе Косово. Мислите да се неко огласио поводом овога? Не", указао је Петковић.

Он је истакао и да најновијим једностраним потезима Аљбина Куртија и Приштине о укидању српских лицних карти и регистарских таблица са ознакама КМ, ПР, ГЛ и слицно, Приштина противправно врши институционално насиље над Србима са КиМ.

Коментаришући најновије потезе Приштине, Петковић каже да је у питању апсолутно кршење свих споразума и договора, пре свега споразуме о слободи кретања, циме се угрожава мир и стабилност градана.

"Курти гази све споразуме и договоре, показује да не постоји дијалог. Када ви хоцете једнострано, да мимо договора у Бриселу, када смо договорили режим стикера, уводите нека нова правила, ви показујете да желите рат са Србима... Ви желите да протерате српски народ са КиМ, посебно са севера КиМ. Цине све, како би се ишло у правцу дестабилизације", оценио је Петковић.