A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić zahvalio predsedniku Kipra na podršci Srbiji po pitanju KiM

Vučić zahvalio predsedniku Kipra na podršci Srbiji po pitanju KiM

10. maj 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić izjavio je danas da sa Srbijom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji i da nam mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes.

Foto: Tanjug

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom, podvukao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najjasnije štiti međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, i na tome zahvalio predsedniku Kipra kao i na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

Vučić je rekao da je Srbija spremna sa svima da razgovara, da se trudi da ima dobre odnose, ali da svi moraju da znaju da cenimo i poštujemo one koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

Predsednik Srbije je zahvalio kiparskom kolegi na iskrenom prijateljstvu koje taj narod i zemlja država pružaju i građanima Srbije i našoj zemlji.

Ukazao je da u međunarodnim odnosima uvek imate interese kao ključnu i glavnu vodilju, ali da međutim u odnosima Srbije i Kipra taj odnos je iskreno prijateljski i blizak i redak na međunarodnoj areni.

On je zahvalio na podršci koju Kipar pruža Srbiji po pitanju KiM.

Predsednik Srbije je rekao da je i predsednika Kipra, kao što to radi i u razgovoru sa drugim državnicima, upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima.

Dodao je i da je ukazao kolegi sa Kipra šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, i koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i na koji način da se pokuša da se stvari menjaju i ustroje na pravičniji način, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rešenje problema KiM.

"Ali niko sa Srbijom ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatima i pretnji i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da uvek računamo na Anastasijadisa, na njegovo pravodoljublje, "jer on perfektno razume nas i poziciju Srbije i zato se uzdamo u podrsku Kipra".

Kako je rekao, mi ćemo naš put nastaviti, "a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM", a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rešenje.

Govoreći o bilatelarnim odnosima dve zemlje Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Kipra na snažnoj podršci Srbiji na evropskom putu i najavio posetu Kipru, kako bi se saradnja dve zemlje proširila u svim oblastima.

Anastijadis: Kosovska nezavisnost je nezakonita

Sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita, rekao je danas u Beogradu kiparski predsednik Nikos Anastasijadis.

Anastasijadis je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio zahvalnosti zbog pune podrške Srbije teritorijalnom integritetu i jedinstvu Republike Kipar.

"Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244)", rekao je kiparski predsednik i dodao da će sve dok je ta rezolucija na snazi "jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti biti nezakonito".