A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Zahvalnost Surinamu zbog KiM, poziv predsedniku

Vučić: Zahvalnost Surinamu zbog KiM, poziv predsedniku

20. jul 2018.Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas ministarki spoljnih poslova Surinama Ildiz Polak-Beil na odluci te zemlje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i uručio joj pismo za predsednika Desirea Botersa, u kojem ga poziva u zvaničnu posetu našoj zemlji.

Foto: Tanjug

Ministarka Polak-Beil prenela je pozdrave predsednika Botersa i rekla da očekuje da njegova zvanična poseta Srbiji bude realizovana do kraja godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je rekao da Srbija veoma ceni to što Surinam poštuje međunarodno pravo.

„Nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i samostalnost u donošenju odluka svedoči o nezavisnoj i principijelnoj politici Surinama“, istakao je predsednik Vučić.

Vučić je najavio otvaranje ambasade Srbije u glavnom gradu Surinama, Paramaribu, kao i dodeljivanje stipendija za školovanje studenata iz Surinama u okviru programa „Svet u Srbiji".

Dvoje sagovornika su se saglasili o postojećim velikim mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje, čemu će doprineti i do sada potpisani sporazumi.

Uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji, a potom formiranje međuvladine komisije, kako bi se razvila saradnja u oblasti poljoprivrede, pomogla industrijalizacija Surinama i uspostavila svaka druga vrsta saradnje, poput saradnje u oblasti sporta, najavili su Vučić i Polak-Beil, navodi se u saopštenju.