A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Brnabić: Na Prištinu ne može da se računa, Beograd pouzdan partner

Brnabić: Na Prištinu ne može da se računa, Beograd pouzdan partner

02.oktobar 2018. Izvor:Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da međunarodna zajednica shvata da na Prištinu ne može da se računa, jer ne poštuje preuzete obaveze dok je Beograd pouzdan partner, strpljiv i tolerantan.

Foto: Tanjug

Premijerka je naglasila da Priština nije ispunila dogovoreno Briselskim sporazumom već pet godina, a da je Beograd odgovoran partner.

Brnabić je navela da je jedna od tema u Ženevi, gde je ranije danas učestvovala na skupu ''Dijalog o Zapadnom Balkanu'', bio i dijalog Beograda i Prištine, da je svojim sagovornicama govorila o stalnim provokacijama Albanaca na KiM, "stalnim upadima sa dugim cevima", a da pri tom Beograd ostaje strpljiv, tolerantan i smiren.

Ukazala je i na izjave albanskih zvaničnika o ukidanju granica između samoproglašenog Kosova i Albanije i upitala kako bi bilo da Beograd govori o ukidanju granice između Srbije i Republike Srpske.

"Ako hoćemo da gledamo u budućnost, nemojte da vodimo politiku dugih cevi", rekla je premijerka novinarima u Beogradu.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, Brnabić je rekla da to što se tokom dve nedelje sastao sa predsednicima Kine i Rusije govori koliko je Vučić ozbiljan svetski lider.

Predsednica vlade je naglasila da su za Srbiju važne dobre veze koje predsednik gradi sa Kinom i Rusijom, ali i sa SAD i EU, i da se to najbolje vidi u ekonomskom napretku Srbije, koja je u prvoj polovini 2018. godine imala rast BDP-a od 4,85 odsto.

Brnabić očekuje i da će MMF revidirati rast BDP-a Srbije na četiri odsto za ovu godinu.