A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić sa Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini

Đurić sa Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini

17.oktobar 2018.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i nastojanjima da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je naveo da je Srbija iskreno zainteresovana za postizanje kompromisa za pitanje Kosova i Metohije kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

Prema njegovim rečima, takvo opredeljenje Srbije ne nailazi na dovoljno razumevanje među političkim činiocima u Prištini, koji, po starim receptima, više vole politiku jednostranih poteza i pretnji destabilizacijom.

Srbi i Albanci imaju, kako je istakao Đurić, istorijsku obavezu da u interesu budućih generacija trajno urede međusobne odnose, a najgore rešenje bilo bi sklanjanje problema pod tepih i zadovoljavanje stanjem zamrznutog konflikta.

"Kao iskreni prijatelj Srbije, što je potvrđeno i izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, Mađarska može da doprinese promeni svesti u EU kako bi se u regionu Zapadnog Balkana jasnije podržale snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema", zaključio je Đurić.