A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Stefanović: Prijem samoproglašenog Kosova u Interpol bio bi politički presedan

Stefanović: Prijem samoproglašenog Kosova u Interpol bio bi politički presedan

24.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi eventualni prijem samoproglašenog Kosova u Interpol predstavljao politički presedan i ponovio da ne postoji nijedan pravni argument da samoproglašeno Kosovo postane član te međunarodne policijske organizacije.

Foto: Tanjug

Stefanović je naglasio da prema Rezoluciji Interpola u tu organizaciju može da bude primljena članica UN ili država posmatrač u UN kao što je, kako je naveo, bio slučaj sa Palestinom.

''Kosovo nije ni jedno ni drugo i tu je situacija čista, tako da sa pravnog stanovišta i ta aplikacija uopšte ne bi trebalo da bude razmatrana. Ne mogu da verujem da bi članice Interpola glasale protiv sopstvene rezolucije jer se onda postavlja pitanje što je prosle godine doneta, onda je besmisleno da se držimo bilo kakvih principa'', rekao je Steganović gostujući na TV Happy.

Ministar je naveo da postoje veliki pritisci da se Kosovo primi u Interpol i da je situacija ove godine bitno drugačija u odnosu na prošlu godinu kada je domaćin Skupštine Interpola bila Kina.

Stefanović je podsetio da je Kina odbila dolazak delegacija Kosova na Skupštinu i da je Kosovo tada odustalo od apliciranja za članstvo u Interpol.

Ove godine situacija je drugačija, nestao je predsednik Interpola, a zamenio ga je potpredsednik iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova.

Ipak, kaže Stefanović, ključni su glasovi zemalja članica i tu se vodi bitka.

''Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova bore se da pozovu sve zemlje za koje misle da će glasati za prijem za Kosova u Interpol i nude da će im platiti sve troškove, a s druge strane utiču i na to da ne dođu zemlje koje neće glasati za prijem Kosova'', kazao je ministar.

Na pitanje koji su glavni argumenti Srbije u toj borbi, ministar ih je grupisao u političke, pravne i policijske.

Govoreći o pravnim argumentima, ukazao je da, osim Rezolucije 1244 postoji set međunarodnih propisa koji definišu šta je država i ko može da bude član Interpola.

Stefanović je, takođe, ocenio da bi prijem Kosova u Interpol predstavljao politički presedan jer bi ta organizacija pokazala da ne uzima u obzir profesionalne već političke argumente.

Govoreći o političkim argumentima, Stevanović je naveo da Kosovu nije cilj da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala, kako se to predstavlja u javnosti, i podvukao da članstvo nije uslov za to, te da Kosovo već ima pristup Interpolu preko misije UN.

''Ako žele da se bore protiv kriminala, neka hapse narko dilere, neka sprečavaju šverc narkotika preko KiM, neka pokažu u praksi da to hoće da rade. Nismo videli rešenost da se obračunaju sa onima koji ne dozvoljavaju Srbima da žive normalno na KiM, ko je odgovarao za zločine nad Srbima, ko je uhapšen i procesuiran za vađenje organa Srbima'', naglasio je ministar.

Stefanović se osvrnuo i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se, ako Kosovo uđe u Interpol, 5000 Srba našlo na poternici i ocenio da u Prištini postoji ogroman strah od suda koji treba da razmatra krivicu kosovskih Albanaca zbog zločina nad Srbima.

Stefanović smatra da politički krugovi u Prištini to ne mogu da prihvate i da zato, kaže, prave ''lažne balanse''.

''Oni znaju da će zbog međunarodnih pritisaka morati nekog da procesuiraju i nacći će žrtveno jagnje da ga optuže, ali da bi napravili balans podići će Interpolove poternice protiv Srba da bi se opravdali i da ne bi imali proteste na KiM'', zaključio je Stefanović.