A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske

Đurić: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske

30. oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas, povodom odluke Vlade Srbije da odobri sredstva za podsticaj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, da je neophodno da se napusti logika da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance i obratno, već da od toga koristi imaju svi, i da niko sa zebnjom ne treba da gleda na razvoj srpskih sredina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je, posle sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekao da su rad i sloga naš odgovor na sve izazove i pritiske, koji će biti sve veći.

"Zato danas sa ponosom mogu da kažem da su zajedničkim radom i delovanjem predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava", naveo je on.

Reč je, prema njegovim rečima, o projektima u gotovo svim oblastima društvenog života.

Ukazao je da je, između ostalog, dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

Đurić je navao dalje da je predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

"Šta može biti bolji podsticaj za našu nauku i opstanak intelektualne omladine na KiM", upitao je on.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

"Fabrikom za čips rešiće se problem ne samo zapošljavanja u fabrici, već i kooperanata koji danas nemaju kome da plasiraju svoje proizvode i omogućiće im da žive i rade na svojoj zemlji", dodao je on.

Đurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta skicentra Brezovića, ali i završetak radova u Banjskoj, koja se pominje u epskim pesmama, a gde su završeni bazeni i do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, prema njegovim rečima, odobrena je izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kada je reč o Kosovskoj Mitrovici dodao je da će taj grad dobiti novi fudbalski kompleks, novo dečije obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš, gde postoji usko grlo u vezi sa Zvečanom, a što je bio san građana dug više od 70 godina.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima preneo je da je vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže „Most“, kako bi mediji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Đurić je podvukao da ima još najmanje 50 projekata koji su odobreni. “Ove i druge projekte izradili smo i pripremili u saradnji sa lokalnim samoupravama. Saslušali smo pažljivo šta žele. Dobili smo priliku da uradimo nešto što do sada nikada naše institucije na KiM nisu imale mogućnost da urade, da svojim radom promenimo lice srpskih sredina na KiM", podvukao je on.

Đurić je kazao da je njegova poruka imenovanim i izabranim predstavnicima Srba na KiM bila da su dobili priliku koja znači da će i oni i njihove insitucije biti procenjivane prema odnosu listi ovih zadataka koje su danas dobili.

“Kontrola i provera kako radite biće žešća nego ikada. Politički učinak i odgovornost biće zasnovan na ovome kako se postavite. Očekujemo odgovornost, ozbiljnost I efikasnost u sprovođenu projekata. Na nama je da našem narodu omogućimo neuporedivo bolji kvalitet života i uslove za opstanak i ostanak“, rekao je Đurić, dodajući da će sigurno biti otpora ovim projektima.

Đurić: Videćete kako se menja lice srpskih sredina na KiM

Direktor vladine Kancelarije Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će sva ulaganja i realizacija projekata na KiM, iz meseca u mesec, menjati lice srpskih sredina i istakao da je reč o najvećem investicijama u opštine na KiM od završetka rata.

Đurić je novinarima nakon zajedničke sednice Vlade i predstavnika Srba sa KiM rekao da će obaveštavati javnost o tome kako ide realizacija projekata, te poručio da će se već za mesec, dva videti rezultati.

"Videćete iz meseca u mesec kako se, zahvaljujući onome što je danas na sednici na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i uz podršku premijerke Ane Brnabić vlada usvojila, menja lice srpskih sredina na KiM", rekao je Đurić.

On je rekao da je ovo nesumnjivo najveće ulaganje u srpske sredine na KiM od završetka rata, posebno ako se uzme u obzir da se to ne odnosi samo na jednu godinu, već je reč o višegodišnjem planu.

"Nastavićemo sa ovim, ne protiv bilo koga, već sa ciljem da ostanemo i opstanemo", istakao je Đurić.

On je naveo da ga fascinira, ali i pomalo nervira što postoje političari koji, kaže, potcenjuju inteligenciju i pamćenje građane.

"Pretpostavljaju da se mi ne sećamo da oni koji se danas najviše busaju u grudi i napadaju predsednika i vladu po pitanju KiM, kada su imali prilike da nešto odlučuju o Kosovu i Metohiji, nisu ništa uradili za naš narod, da nisu iza sebe ostavili ni uređene ulice, obnovljene škole i vrtiće, izgrađene stanove", rekao je Đurić.

Sa druge strane, kako je rekao, za poslednje tri i po godine izgrađeno je i predato na upotrebu blizu 1.000 stambenih jedinica.

"Uspeli smo da dođemo u svaku srpsku sredinu, iako to nije bilo lako, a lično sam se 18 puta za nešto više od godinu dana suočio sa sprečavanje odlaska na KiM. Ali naši ljudi su bili tamo i Srbija je bila u svakoj srpskoj kući na KiM, jer želimo da budemo zajedno, to je naša politika, predsednika, vlade i svih koji složno predstavljamo Srbe na KiM", zaključio je Đurić.

Đurić: Očekujemo izazove jer ključna pitanja nisu rešena

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su izazovi koji se u vezi sa KiM očekuju u novembru rezultat činjenice da su ključna pitanja nerešena.

"Mi se ne slažemo sa Albancima u Prištini čak ni oko toga koja su pitanja otvorena. Oni smatraju da nema šta da se razgovara o statusu, ni o teritoriji, ni o bilo čemu drugom, a neke od političkoh stranaka u Prištini smatraju da treba da se razgovara samo kako Srbija da prizna samoproglašenu nezavisnost KiM", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

On je ponovio da Srbija želi da dođe do kompromisnog rešenja, ali da nije video takvu spremnost sa druge strane.

Đurić je naveo da nema nikakvih tajni kada je reč o planu Srbije za KiM, navodeći da je on već duže vreme isti i da se to predočava predstavnicima međunarodne zajednice na isti način odakle god da dolaze.

"Danas je otvoreno rečeno da se nažalost ne nalazimo blizu rešenja, da se nalazimo blizu nekog rešenja koje bismo mogli da ponudimo građanima Srbije, sa radošću bismo to uradili, ali nažalost danas smo nešto dalje od rešenja nego što bismo želeli”, rekao je Đurić posle sednice Vlade Srbije u Palati Srbija.

Đurić je izrazio nadu da će Srbija u budućnosti biti bliže rešenje, jer je to u našem interesu, jer se problemi gomilaju.

Rakić: Pomoć Vlade pokazatelj kako se za KiM treba boriti

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić zahvalio je u ime srpskog naroda sa KiM, Srpske liste ,predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premjerki Ani Brnabić i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću na podršci koju su im pružili.

Rakić je, nakon sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa KiM kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naveo, da bi se, ukoliko bi krenuli sa pobrojavanjem projekata koje su danas dobili kao podršku za ekonomski boljitak Srba na KiM, konferencija za medije odužila i istakao da se radi o čitavom spektru projekata, naročito iz oblasti zdravstva, prosvete, infrastrukture.

Ti projekti će znatno unaprediti život Srba u južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Rakić i dodao da je ovo još pokazatelj kako se treba boriti za KiM, srpski narod koji živi dole.

“Ono što nas posebno raduje to je da ovoj podršci koju smo dobili danas nije kraj. Dobili smo uveravanja da je ovo tek početak i siguran sam da će se taj boljitak osetiti već u narednom periodu”, kazao je Rakić.

Dodao je da posebno raduje srpski narod sa KiM to što oni drugu državu, osim Srbije nemaju, njihova država je Srbija, uz koju će uvek biti.

“Oni kvazi političari koji iz svojih udobnih fotelja pljuju sve što predsednik Vučić ili Vlada predlože, pljuju čak i sve ono što je srpsko, neka nauče iz današnje sednice i ukoliko imaju želje i volje da zaista pomognu nama, dočekaćemo i njih, ali mislim da njih ne interesuje ništa drugo osim punjenja njihovih ionako punih džepova”, kazao je Rakić.

Dodao je da očekuje da Vlada Srbije jednu od narednih sednica održi na prostoru Kosova i Metohije.

Upitan da li su zadovoljni onim što su na današnjoj sednici dobili i da li su nešto tražili, a da nisu dobili, Rakić je kazao da su dobili mnogo više.

“Bio sam iznenađen kada sam video paletu projekata koje je Vlada Srbije usvojila na sednici”, rekao je Rakić.

On je preneo novinarima da je na sednici predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao premijerki da Mitrovica danas izgleda bolje nego juče, ali i da želi da Mitrovica sutra bude bolja deset puta nego danas.