A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Vojska Kosova protivna želji za normalnim odnosima

Đurić: Vojska Kosova protivna želji za normalnim odnosima

01. novembar 2018.

Bilo kakva ideja o formiranju takozvane vojske Kosova je protivna i pravu i bilo kakvoj želji da na Kosovu i Metohiji i u ovom regionu imamo normalne odnose, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić.

direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je u izjavi novinarima na Staroj planini, gde je obišao decu sa KiM koja tamo borave, podsetio da u Rezoluciji 1244 i u vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova izričito stoji da samo Kfor i uz odobrenje komandanta Kfora Vojska Srbije mogu da budu na KiM.

"Sve drugo su nelegalne oružane formacije, protivne domaćem i međunarodnom pravu i niko u međunarodnoj zajednici tako nešto ne bi trebao da podrži", rekao je Đurić, komentarišući navode medije da Priština ima nameru da 28. novembra, na dan albanske zastave, proslavi formiranje vojske Kosova na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da se tom prilikom izvrši primopredaja između komandanta Kfora i vojske Kosova.

"Sa druge strane znamo i vidimo da ćutanje znači odobravanje, ali oni koji se igraju sa takvim stvarima treba da znaju da je to igra u kojoj su ulozi jako veliki i u kojoj je ulog regionalna stabilnost. Mi ćemo mir i naš narod na KiM, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta ponavljao, od svakog ugrožavanja štiti", istakao je Đurić.

Komentarišući da li i kakvu reakciju Srbija očekuje od SAD, s obzirom da su visoki zvaničnici te zemlje rekli da podržavaju formiranje vojske Kosova, ali isključivo ako je to u skladu sa Ustavom, što ovoga puta nije slučaj, Đurić je kazao da ovo nije prvi put da Priština krši ono što je sama napisala.

Prema njegovim rečima, sami su napisali ko i pod kojim uslovima mogu da se menjaju ustavne odredbe, a sada se ponašaju kao da to ne postoji, te kao da je to bilo kakav komad hartije.

"I to pokazuje kako oni imaju neozbiljan odnos prema institucijama. Kada slušate njihove političke izjave, koje su svakog dana sve ekstremnije i sve više preteće, vidite koliko je opasno takvim ljudima u ruke davati igračke u vidu različitih oblika naoružanja", naveo je direktor vladine Kancelarije.

Istakao je da je Beograd protiv formiranja takozvane vojske Kosova, te da smatra da bi ta takozvana vojska, osim što je protivna svim sporazumima, predstavljala pretnju.

Kako je naveo, Srbija je uvek spremna da štiti svoj narod i ne plaši se bilo čega, ali želi da sačuva regionalni mir i stabilnost po svaku cenu i to vrlo ozbiljno shvata.

"Ne zveckamo oružjem za razliku od drugih i ne pretimo bilo kome, već pokušavamo da se ponašamo na odgovoran i ozbiljan način", istakao je.

Đurić je pozvao Srbe na KiM da ne stupaju u redove te vojske, za koju je kazao da nije srpska i nije vojska Srbije, nije u funkciji mira i stabilnosti i budućnosti Srba na KiM, već ima separatističke ciljeve.