A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Brnabić: Kompromis jedino rešenje, nezavisnost nije na stolu

Brnabić: Kompromis jedino rešenje, nezavisnost nije na stolu

01. novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za BBC da je kompromis jedino moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, a da kompromisa, po njenom ličnom mišljenju, ne može biti bez razgovora o teritoriji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Brnabić je rekla da jedini moguć ishod dijaloga mora biti kompromis, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube.

"Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije. Da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje licno mišljenje", rekla je Brnabić za britanski javni servis.

Ona je naglasila da je Kosovo uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, te da su tamo svi naši najvažniji manastiri i crkve.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija "nije baš najbolje odnosila prema Kosovu 80-ih godina 20. veka", Brnabić je rekla da sve zavisi na koji deo istorije se fokusiramo.

"Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vodeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u buducnost”, poručila je Brnabić.

Ona je istakla i da nije tačno da je priznanje takozvane nezavisnoti Kosova uslov za prikljucenje EU, jer pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

“Tako da takozvana nezavisnost Kosova apsolutno nije na stolu”, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ono što je "na stolu" je da treba da se dođe do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte, sa čim se ona, kaže, potpuno slaže.

“Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu - da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji”, dodala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla da je Beogradu kompromis u interesu i da je potrebno da se nastavi sve ono što je započeto 2014. godine - otvaranje novih radnih mesta, bolji kvalitet života građana, transparentna i efikasnija javna uprava…

Ona je, međutim, ukazala da će sve te reforme biti uzalud, ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

“Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama rec kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi”. rekla je Brnabić.